Egészségügy 2022. július 31. 16:00

Fontos kérdésekre kell választ adnunk ősszel

Fontos kérdésekre kell választ adnunk ősszel
Fontos, hogy a lakosság válaszoljon az egészségi állapotot és a fogyatékosságot érintő kérdésekre az őszi népszámlálás során – hívta fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Borítókép: Getty Images illusztráció

Az őszi népszámlálás fontos részét képezik a lakosság egészségi állapotára és a fogyatékossággal élő emberek helyzetére vonatkozó kérdések, hiszen a népszámlálás eredményei hosszú távon szolgáltatnak majd adatokat az egészségügyi és esélyegyenlőségi fejlesztésekhez.

Fontos információk derülhetnek ki a lakosságról

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fogyatékossággal élő személyeket támogató tíz civil szervezettel, valamint kormányzati partnerekkel folytatott szakmai egyeztetést annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő emberek feleljenek az őket érintő kérdésekre, ugyanis más adatforrásból nem állnak rendelkezésre részletes információk az életkörülményeikről. Márpedig ezek kiemelt szerepet játszanak a helyzetük javítását és esélyegyenlőségük biztosítását célzó programok előkészítésében, megvalósításában. Mindemellett a válaszok a fogyatékossággal élőket támogató civil szervezetek munkájához is nélkülözhetetlenek.

A KSH arra kéri továbbá az embereket, hogy válaszoljanak az egészségi állapotra vonatkozó kérdésekre, is hiszen azok is fontosak lesznek a mindenkit érintő egészségügyi fejlesztésekhez, beruházásokhoz.
A népszámlálást október 1-je és november 28-a között tartják. Célja, hogy pontos és részletes képet adjon Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, foglalkoztatottságáról, illetve élet- és lakáskörülményeiről. Október 16-áig a háztartások önállóan, interneten keresztül tölthetik ki a kérdőívet, október 17-étől pedig számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek nem élnek az online kitöltés lehetőségével – írta a KSH híre alapján a Házipatika oldala.
            

Kövessen minket a Facebookon is!