Kultúra 2022. augusztus 3. 10:00

Levélféle az év 8. hónapjához

Levélféle az év 8. hónapjához
Augusztust köszönti vendégszerzőnk, Salánki Anikó.

Borítókép: Galcsik László

Tiszteletem, Augusztus!

Esetleg "Ave!" – hisz természetesen római császár a névadója, Augustus Octavius. Amúgy az "augustus" jelzőként használatos, azt jelenti, "legszerencsésebb". Bár úgy lenne! Nem akarom most ifjabb testvérét, júliust rossz hírbe keverni, de azért valljuk be, kritikán aluli magatartásával kivívta a többség ellenszenvét. Sajnálattal kell ezt közölnöm, de azért ezt a sivataghoz nem szokott országnak túlélni, mondjuk a hőségriadókat, nem volt semmi. Az aszályról most szót sem ejtek. A nyaralók biztos élvezték, bár városnéző sétákra nem volt alkalmas, legfeljebb strandolásra, ha valaki kijött a medencéből, és jutott egy talpalatnyi víz a kitikkadt üdülőnek. Meg esetleg az éjszakai libegés, meg állatkerti séta. Ez utóbbi jópofa is lehet, mert vannak éjjel motoszkáló állatok, példának okául a közönséges petymeg. Ennyit a középső nyári hónapról.

Szóval, kedves kisasszony, nyárutó, újkenyér hava! Eljött hát, és mi megint bizakodással tekintünk 31 nyári nap elé. Jól indul, amúgy történelmi gazdaságilag – bár vannak kételyeink –, hisz 1946-ban ekkor váltotta fel a pengőt a forint. Az új pénz! – fogták kézbe áhítattal az elsőket, és bizony sokat ért és igen stabil volt. Régiségpiacokon ma is az.

Persze, vannak világ- és nemzetközi napok, meg amiket csak mi ünneplünk. A nemzetközi ifjúsági nap remek lehetőség arra, hogy a fiatalok hallassák hangjukat, élni kell vele! A repülősök ünnepe mindig lenyűgöz, ahogy a repülés maga is. A balkezesek ma már büszkék rá, régen – nagyon helytelenül – leszoktatták a mindenért a "csúnya" kezükkel nyúlkáló gyerekeket. Majd 13-án felsorolom a híressé vált tudósokat, művészeket, akik bizony "balogok" voltak.

A magyar fotográfia napját mindenféle pályázattal, kiállítással állítják fókuszba, teljes joggal, hisz világszerte díjazott természet és egyéb fotósaink vannak. 20-án Szent István királyt – életét vagy egyes jeleneteit könyvek és képzőművészeti alkotások, egyházi és állami ünnepek, rockopera teszi ismertté – és az újkenyeret ünnepeljük, országszerte, reméljük, békében, félresöpörve azokat, amikkel épp nem értünk egyet.

Az idegenforgalom és belföldi turizmus szerint utána már lanyhul minden. Pedig a reklám nyomul minden oldalról, a nyaralási akciók, all inclusive és last minute – elegánsan hangzik –, egzotikus, százcsillagos, világkörüli, család-felnőtt-gyerek és állatbarát szállások egyaránt megjelennek a palettán. A közlekedésben a vonat, busz, autó mellett hajóval, léggömbbel, kerékpárral, lovon és tevén, esetleg gyalog is meg lehet tenni irdatlan távolságokat. Az ajánlatdömpingből mindenki kedvére és pénztárcája szerint szemezgethet.

Aztán elmúlik a nyár, jön az ősz, a maga szépségével, de félre bú, hisz még előttünk van ígéreteivel, mosolyával, gyümölcseivel az augusztus. Éljünk a felkínált mindenféle lehetőséggel.

Köszöntünk, augusztus! Szeretettel.

Salánki Anikó
                 

Kövessen minket a Facebookon is!