Helyi hírek 2022. augusztus 4. 10:00

Az anyatej a legtökéletesebb táplálék

Az anyatej a legtökéletesebb táplálék
A szoptatás hetét ünneplik világszerte augusztus 1. és 7. között. Ez alkalomból dr. Sinkó Melinda laktációs tanácsadót kérdeztük tapasztalatairól, a szoptatás és az anyatej szervezetre gyakorolt pozitív hatásairól.

Ha a kisbabát anyatejjel táplálja az édesanyja, azzal egész életére megalapozhatja az egészségét. Ennek ellenére, hazánkban csupán a babák fele kap anyatejet. Mi lehet ennek az oka?

– A nőkben ösztönösen benne van a gyermek táplálása iránti vágy, én is azt tapasztalom, hogy az anyukák nagy része akar szoptatni, de nem kapnak kellő információt és segítséget, ezért hamar feladják, és a tápszert választják. Ehhez számos társadalmi eltérítő folyamat is hozzájárul. A szoptatás tanult viselkedés, épp ezért az lenne a legjobb, ha ezt látnák az anyukák. Sajnos ma már nagyon izoláltan nőnek fel a lányok, nem több generációs családban, így alig találkoznak maguk körül csecsemőkkel. Emellett nagyon erős a tápszermarketing direkt reklámok formájában és indirekt módon is. Például a szülés után már a kórházban olyan promóciós dobozt kapnak az édesanyák, amelyben szórólapokon mutatják be a különféle tápszereket, vagy épp ajándékkuponokkal ösztönzik őket a vásárlásra. Az anyatejet helyettesítő készítmények marketingjének nemzetközi kódexe szabályozza ugyan, hogy milyen formában lehet reklámozni, de sajnos hazánkban ez nincs törvénybe iktatva.

Sokan azért választják, akár csak részben is a tápszeres megoldást, mert nyilvános helyen nem mernek szoptatni. Diszkréten, kendővel letakarva még a szégyenlős anyukák is szoptathatnak, ilyenkor a baba érdekeit kell szem előtt tartani és nem az emberek véleményét. Ez nem az anyuka kényelme miatt fontos, hanem azért, mert akár egyetlen cumisüveges etetés is elronthatja a kisbaba technikáját, vagy kiválthat cumizavart. Nemzetközi szinten is törekednek arra, hogy elfogadottá tegyék a nyilvános szoptatást, de toleránsabb társadalom kellene hozzá.

A szoptatás tanult viselkedés? Hogyan lehet felkészülni rá?

– Fontos, hogy hiteles, jó szakirodalmat olvassunk. Ajánlom Ungváry Renáta A szoptatás kézikönyve, Marta Guoth-Gumberger-Elizabeth Hormann Szoptatás, és a La Leche Liga Magyarország Egyesület kiadásában megjelent A szoptatás női művészete könyvet is, de például a népszerű Suttogót kimondottan nem ajánlom. Fontos, hogy megismerjék az édesanyák a helyes mellretétel technikáját és a különböző szoptatási pozíciókat. Ezekből megtanulhatják a korai éhségjeleket is, például, ha cuppog a baba, vagy szájába veszi az öklét, azzal azt jelzi, hogy éhes. Már várandósan érdemes baba-mama csoportba járni, ahol tapasztalt anyukákkal beszélgethetnek. Természetesen szakemberektől és a védőnőtől is kérhetnek segítséget.

Milyen jótékony hatása van az anyatejnek?

– Optimális fejlődést nyújt a kisbabának, összetétele mindig a baba korához igazodik. Amellett, hogy könnyen emészthető, megfelelő mennyiségű fehérjét, az idegrendszer fejlődéséhez elengedhetetlen zsírsavakat és szénhidrátot tartalmaz. Emellett immunglobulinok, élő fehérvérsejtek, gyulladásgátló, baktérium-, gomba- és vírusölő hatású anyagok és emésztőenzimek is találhatók benne. Megfelelő mennyiségben és összetételben tartalmazza a baba számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, sőt, az anyatej harmadannyira terheli a vesét, mint a tápszer.

Milyen hatása van a szoptatásnak?

– A születés utáni első napokban a szoptatásnak köszönhetően a baba sárgasága hamarabb múlik és könnyebben alkalmazkodik a méhen kívüli élethez. Csökkenti például a középfülgyulladás, az alsó légúti fertőzés, a különböző allergiás betegségek, az emésztőrendszeri fertőzések és az anyagcsere-betegségek kialakulásának kockázatát. Jobb lesz a fogak fejlődése, a beszédfejlődés és a kéz-szem koordináció, megerősödik az anya-gyerek kapcsolat, így az édesanyák és a babák is kiegyensúlyozottabbak lesznek, jobban tűrik a stresszt.

Milyen hatása van a szoptatásnak az anya szervezetére?

– A szoptatás során termelt hormonoknak köszönhetően kevesebb a szülés utáni vérzés mennyisége és gyorsabb a felépülés. A szoptatás véd a csontritkulás ellen, a mellrák gyakoriságát 4,3%-kal, a petefészekrák kockázatát 26%-kal csökkenti. Az édesanyák nyugodtabbak, magabiztosabbak lesznek, és jobban megtanulnak a baba igényeire figyelni.

Milyen további előnyei vannak az anyatejes táplálásnak?

– A kényelmi szempontok mellett fontos az is, hogy a szoptatás környezetbarát táplálási forma, ami jelentős anyagi megtakarítást is jelent egy családnak. Nem kell előállítani, nincs csomagolás, nem kell melegíteni, szállítani, tisztítani. Az anyatej mindig „kéznél van”, ráadásul ingyen, ezzel szemben a tápszeres táplálás több százezer forintos kiadást jelent a családnak.

Meddig ajánlott szoptatni?

– Jelenleg 6 hónapos korig javasolt a csak anyatejes táplálás, mivel féléves korig az anyatej fedezi a kisbaba minden szükségletét, az előtej a folyadékpótlást, a zsírosabb hátsótej pedig a táplálékot. Ezt követően lehet megkezdeni a hozzátáplálást. Amíg az anya és a baba is igényli, addig érdemes szoptatni, de általában 2-3 éves kor körül kinövik a szopizást, és magától leválasztódnak a kisgyerekek. Fontos, hogy igény szerint szoptassanak az anyukák, nem szabad korlátozni a szopizás hosszát sem, akkor sem, ha ez az első hetekben, akár másfél órát is igénybe vesz.

Mikor érdemes szakembert felkeresni?

– Ha probléma van, akkor minél előbb érdemes laktációs tanácsadóhoz fordulni, akár már a szülés utáni első héten. Sokkal többet tudunk segíteni, ha időben felismerjük a problémát. Gyakoriak a kisbabáknál az anatómiai eltérések, főleg a lenőtt nyelv, a sárgaság miatti aluszékonyság, vagy a koraszülötteknél jelentkező izomgyengeség. Az anyukáknál a hormonális problémák, a kisebesedett mellbimbó, a 3-5. napon a túltelítődés és az erős tejleadó reflex a leggyakoribb probléma.

Milyen jó tanácsokat adna az első gyerekes anyukáknak?

– Az első hetek nagyon nehezek az édesanyáknak, ilyenkor sokan feladják, hiszen szinte állandóan szopizna a kisbaba. Ilyenkor egyszerűbb tápszert adni, de 2-3 hónapos korban már sokkal nehezebb, időigényesebb elkészíteni is és elmosogatni utána. Érdemes az első hónapokban sok energiát belefektetni a szoptatásba, mert később nagyon gyorsan megtérül, és sokkal könnyebb lesz az anyukáknak. A kezdeti nehézségek ellenére nem szabad feladni, mert sokszor az édesanya saját anyai érzésiben is sérül, és csalódott lesz a szoptatás sikertelensége miatt. Ez nemcsak a gyermekkel való kapcsolatára lesz negatív hatással, hanem befolyásolja a későbbi gyermekvállalási hajlandóságot is.

Fontos, hogy az anyukák próbálják az egyszerű, természetes megoldásokat keresni, mert ezzel teszik a legjobbat a babának, nem a drága helyettesítő termékekkel. Hallgassanak az ösztöneikre, ne akarják az eszükkel meghatározni, hogy mikor és mennyit szopjon a baba, hanem hagyják a természetes folyamatokat zajlani. Mindehhez sok türelem kell. A kisbabák az első 3 hónapban nagyon sérülékenyek, ezért sok testkontaktusra van szükségük. Érdemes kipróbálni a hordozást, hiszen ez is támogatja a szoptatást és jótékony hatással van a kötődő nevelésre. Az első hónapokban nem kell mindig a házimunkával foglalkozni, érdemes elfogadni a rokonok segítségét, legyen szó takarításról, vagy főzésről.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton

                

Kövessen minket a Facebookon is!