Program 2022. augusztus 4. 15:00

60 fúvós játszik egyszerre a Béke-téren, pénteken

60 fúvós játszik egyszerre a Béke-téren, pénteken
A Béke-Tér-Zene következő vendége a Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar. A 60 tagot számláló zenekar augusztus 5-én, 18 órakor ad koncertet városunkban.

Borítókép és további fotók: Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar Facebook-oldala

Nyers Alex, a zenekar karnagya elárulta, hogy ez idáig nem játszottak még Kiskunfélegyházán. A zenekar keletkezéséről elárulta, hogy Schwartz József kürtművész ötlete alapján szerveződött, az alapgondolata az volt, hogy a Kárpát-medencében élő magyar ajkú zenésznek készülő, vagy már profi szinten zenélő fiatalokat gyűjti össze egy olyan zenekarba, ahová a tagok válogatás útján kerülnek be. Ahogy fogalmazott: gyakorlatilag a zenészek krémje, akik alkotják a csapatot.


Megtudtuk, hogy 2015-ben volt az első táboruk Lakiteleken, akkor 33 különböző településről érkeztek, amely települések fele határon túli volt. Nagyon gyorsan egymásra hangolódott a zenekar, bebizonyosodott, hogy a zene közös nyelvük.  A Covid-év kivételével minden esztendőben sikerült megszervezni a tábort, így természetesen idén is. Ilyenkor a szokásos rend szerint összegyűlnek, néhány nap próba után Lakiteleken adnak egy koncertet, majd utána az összeállított műsor utazik 2022-ben Kiskunfélegyházára, Szentesre majd Dunabogdányba.

A zenekar nem titkolt missziója még, hogy a magyar fúvószenekari kultúra színvonala emelkedjen, valamint szülessenek számukra írt új művek is. Az idei repertoárjukat például három magyar szerző friss darabja is díszíti. A pénteki koncertet Pallagi Gábor trombitás és karmester kollégának köszönhetik, aki maga is a zenekar tagja.

A pénteki koncert zenei anyagáról a karmester elmondta, hogy a komolyabb, klasszikus zenétől a könnyed nyári ritmusokig, minden megtalálható lesz a műsorukban, amelyre szeretettel várnak mindenkit.
           
Z. A. 
                 

Kövessen minket a Facebookon is!