Helyi hírek 2022. augusztus 7. 12:00 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Megvizsgálták a megyében fürdésre kijelölt természetes fürdővizeket

Megvizsgálták a megyében fürdésre kijelölt természetes fürdővizeket
A természetes fürdővizek szakmai szempontból történő értékelését és osztályozását 4 fürdési idényben vett fürdővízminták laboratóriumi vizsgálata alapján a Kormányhivatal végzi, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásának, illetve az Európai Bizottság szakmai javaslatának figyelembevételével.

A kijelölt természetes fürdőhelyek esetében, fürdőhelyenként a fürdővízből évente általában négy mintát vesznek az üzemeltetők által megbízott, a vizsgálatra akkreditációval rendelkező laboratóriumok. Az első fürdővízminta vételére a fürdési idény megkezdése előtt, majd ezt követően havonta egy-egy minta vizsgálatára kerül sor.

Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata: a kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony, a kifogásolt vizekben túl gyakori a szennyezettség a biztonságos fürdéshez, de ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan rossz a fürdővíz minősége. Ez az értékelés az esetlegesen fennálló egyéb egészségügyi kockázatokat is követi.

A vízminőség megállapításánál két olyan indikátor-baktérium mennyiségét határozzák meg, amelyek szennyvíz eredetű, potenciálisan kórokozókat tartalmazó szennyezés előfordulását jelzik.

A minősítés csak a bakteriális paraméterek mennyisége alapján történik, de nem egyszerűen egy határértékhez hasonlítva, hanem egy olyan statisztikai értékelő módszer alkalmazásával, amelyekkel megállapítható, hogy milyen gyakorisággal, vagy milyen valószínűséggel fordul elő szennyezés egy adott fürdőhelyen. Ahol nagyon ritkák az ilyen szennyezések, azok a jó vagy kiváló minősítési fürdőhelyek, ahol viszont gyakoribb, ott egy elfogadható határig tűrhetőnek, alatta pedig kifogásoltnak minősítik a fürdővizeket.

A természetes fürdőhelyek vízminősége szempontjából, az időjárás jelent elsősorban kockázatot. Egyszerre nagy mennyiségű csapadék esetén fennáll annak a kockázata, hogy ez szennyezéseket mos be a fürdővízbe, akár a partról, akár pedig egy közeli szennyvíztisztító túlfolyása miatt. Tehát,  elsősorban akkor kell számítanunk szennyezettebb vízre, amikor nagyobb esőzések vannak, vagy ha az időjárás nagyon száraz és nincs megfelelő mennyiségű vízutánpótlás.

Bács-Kiskun megyében fürdésre kijelölt 7 természetes fürdőhely van, a 2018-2021. közötti fürdési idényekben elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján a fürdővizek osztályba sorolás az alábbiak szerint alakult:

Valamennyi hazai természetes fürdővíz minősítése itt olvasható

Az idei fürdési idényben végzett laboratóriumi vizsgálatok eredményei a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály honlapján olvashatók.

A hazai természetes fürdőhelyek fürdővíz profiljai itt találhatók.
               

Kövessen minket a Facebookon is!