Helyi hírek 2022. augusztus 6. 12:00

Fiatal fúvósok koncerteztek a Béke-téren

Képgaléria
Fiatal fúvósok koncerteztek a Béke-téren
A Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar játszott augusztus 5-én a Béke-Tér-Zene hangversenysorozat fellépőjeként. A műsorban klasszikus darabok és könnyed dallamok is felcsendültek. A 60 tagú együttesben több félegyházi fiatal is játszik.

A Schwartz József és Nyers Alex kezdeményezésére 2015-ben megalapított 60 tagú koncertzenekar klasszikus zenét játszik. Repertoárjukon ismert magyar és külföldi zeneszerzők művei szerepelnek, de saját szerzeményeiket – Mády György és Ágoston Máté darabjait – is közönség elé viszik. A zenekar egy olyan, 16 és 26 éves kor közötti kiváló muzsikusokból álló együttes, amelynek célja, hogy a hazai fúvószenekari hagyományokra építve igényes koncertdarabokat játsszon, ezzel emelve a fúvószene rangját. Az együttesben magyarországi és határon túli magyarok is játszanak. A zenekar működésének alapját az évente Lakiteleken megrendezett nyári tábor adja, ahol megtanulják és begyakorolják azt a koncertműsort, amellyel a tábort követő napokban turnéra indulnak. A tehetséges fiatalok a félegyházi koncert után augusztus 6-án, Szentesen, augusztus 7-én pedig Dunabogdányban is megörvendeztetik a közönséget.

Az együttesnek több félegyházi zenész is tagja, Móricz Zsuzsanna klarinétos, Pallagi Gábor trombitás és Lehoczki László szaxofonos. – 2021-ben kaptam felkérést Schwartz Józseftől. Szüksége volt a zenekarnak egy baritonszaxofonosra és engem ajánlottak a pozícióra. A felkérésnek hatalmas örömmel tettem eleget, mert mindig kerestem a zenekarokban és az együtt zenélésben a kihívásokat. Tavaly sajnos csak egy rövid táborra volt lehetőségünk, de idén már 8 napig zenélhetünk együtt. Számomra a legnagyobb megtiszteltetés az, hogy ennyi képzett, zenei pályára készülő vagy már a pályán lévő muzsikussal próbálhatok és helyem van a zenekarban – fogalmazott László.

A péntek esti koncerten elhangzott – többek között – Jean Sibelius: Finlandia, Mády György: A rejtett sziget, Ágoston Máté: Hangok útja és Alfred Reed: Latin szvit című dala, valamint felcsendült egy Kossuth nóta és egy csángó tánc is. Phillip Sparke: Manhattan című darabjában szólistaként közreműködött Rixer Ádám trombitaművész, a Luxemburgi Filharmonikus Zenekar szólótrombitása, az OPL Brass Quintet tagja. A koncerten Schwartz József és Nyers Alex vezényelt.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton 
         

Kövessen minket a Facebookon is!