Helyi hírek 2022. augusztus 10. 10:00

Biztonsággal ki tudják szolgálni a Bács-Kiskun megyeiek vízigényét

Biztonsággal ki tudják szolgálni a Bács-Kiskun megyeiek vízigényét
Óriási az aszály a Duna-Tisza közén. Jóval többet locsolnak a családi házakban élők is. Vajon rendelkezik-e elegendő tartalékkal a megnövekedett igények kiszolgálására a Bácsvíz Zrt? Nem kell-e attól tartanunk, hogy kiszáradnak a kútjaink?

Borítókép: illusztráció
Fotó: Kisréti Zsombor


Mennyivel fogy most több víz a Bácsvíz Zrt. által ellátott városokban, falvakban? Kecskemét, Izsák, Kiskunfélegyháza, Tiszakécske, Kunszentmiklós is az érintett települések közé tartozik. Mennyi ma a kitermelendő ivóvíz a szolgáltatási területen, illetve az említett településeken? Ezekre, és egyéb, a megyei hírportál által feltett kérdésekre válaszolt a nagyvállalat.

A szolgáltató cég válasza szerint településenként változó az eltérés. Általánosságban 30-35 százalékkal több vizet fogyasztanak a felhasználók a csúcsidőszakban. Szerencsére, bár óriási az aszály, nem kell attól tartani, hogy a cég szolgáltatási területén ne lenne elegendő víz a kutakban. Mint írták, a társaság elegendő kútkapacitással rendelkezik. A cég a lehetőségek mértékéig folyamatosan foglalkozik a víztermelő kutak kapacitásának a megőrzésével. A nagy hőség ellenére sem kell tartani a szolgáltatási területen vízkorlátozástól. Mint válaszában írta a társaság, a felmerülő igényt 100 százalékban képesek kiszolgálni.

Kérdésre, miszerint vannak-e olyan helyek, ahol időnként a munkák miatt korlátozások várhatóak azt válaszolták, hogy a hibaelhárítási, karbantartási és építési munkálataikkal kapcsolatos időszakos vízhiányról lehetőségeik szerint, a korábbiakhoz hasonlóan, tájékoztatják a felhasználókat.

A Bácsvíz Zrt. dolgozóit, akár csak a lakosságot alaposan megviseli a forróság. A cég szerelői gárdája kiöregedett, a hőséget nehezen bírják. Ahol csak lehetséges, a cégvezetés próbál segíteni (védőital, szünetek, napvédelem), de az is igaz, hogy a lakosság is nagyban segíti a munkák minél gyorsabb elvégzését. Az esetek 30 százalékában a csőtörés miatti vízhiány kijavítása során kapnak hűtött vizet, kávét a lakosságtól. A szolgáltató a jelenlegi létszámmal az idei évre és Kecskemétre vonatkozóan nem tart attól, hogy az ivóvízszolgáltatás-biztonság veszélybe kerülhet.

Jelentős az infláció. Egyensúlyban lehet-e tartani az ország ötödik legnagyobb vízszolgáltatójának a gazdálkodását? Az alábbi választ érkezett a kérdésre: „A társaság gazdálkodása a 2022. évben előreláthatóan egyensúlyban tartható az infláció, a forintárfolyam és az energiapiaci körülmények ellenére is”.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!