Kultúra 2022. augusztus 14. 08:00

Hangjáték született Juhász István tollából

Hangjáték született Juhász István tollából
Városunk díszpolgára, a Móra Ferenc Gimnázium Pilinszky-díjas örökös tanára, Megyei Príma-díjas Juhász István egy számára is eddig ki nem próbált műfajban alkotott. Hangjátékot írt Vértanúk beszélgetése címmel.

Elmondása szerint hatvanon túl érezte azt, hogy azt a sok gondolatot, ami benne munkálkodik, papírra kell vetnie, ennek nyomán születtek meg első kötetei. A Szolgáltam én Mars uramnál című 2009-es kötete után sorra jelentek meg a következők: Még közelebb Petőfihez (2010) és A szerelmes Petőfi (2011) című könyvek, majd egy hosszabb lélegzetvételű szünet után 2018-ban A szerelem a síron túl is és 2022-ben az Írások Petőfi Sándorról. A kötetek mellett színdarabok írásával is foglalkozik és idén egy egészen más műfaj ragadta magával. Hangjáték született a tanár úr tollából, amely – elmondása szerint – három nap és három éjjel termése.



–  Összegyülemlett bennem, ahogyan a 6 szereplő is. Szinte villámcsapás volt az egész. Úgy gondoltam, beszéltetem őket, mondják el ott fent, hogy hogyan élték meg a földi létben életük fontos napjait. Humor, tragikum és derű: ez mind megtalálható a hangjátékban. A szívem csücske ez most, amit nagyon szeretnék meghallgatni az éter hullámain – mondta Juhász tanár úr.

A beszélgetések dátuma 1860. április 9-e után.

Szereplői: gr. Széchenyi István,

                  gr. Batthyány Lajos,

                  gr. Leiningen-Westerburg Károly,

                  Vörösmarty Mihály,

                  Petőfi Sándor,

                  Vasvári Pál.

Juhász István hozzátette: jelenleg kézirat formában létezik a hangjáték, amit hamarosan nyomtatásban is szeretne látni. A vágya az, hogy októberben, rádióban hallgatható formában rendelkezésre álljon a mű. A Petőfi-emlékév kapcsán elmondta, hogy bár ő hagyományos előadásokra készül, nagyon üdvözli a fiatalok által, a digitális világ eszközeivel megjelenített értékeket, emlékeket és a művek ilyen módon való megmutatását és bemutatását is.

Z. A.
               

Kövessen minket a Facebookon is!