Helyi hírek 2014. november 12. 13:30

„Jó hangulattal hozzáállni”

Képgaléria
„Jó hangulattal hozzáállni”
The Best, Csillámpónik, Agyasok(k) – Matekosaira büszke az iskola és a város

 

 

 

 

A Bolyai Matematika Csapatverseny 2 első és 1 második helyezést eredményezett a Batthyány Lajos Általános Iskola számára.

– Nem jelent éjjel-nappali felszínszámítást vagy egyenletmegoldást, de folyamos munkát, azt igen, ha meg akarjuk állni a helyünket a matekversenyen – mondta Rádiné Petróczi Márta, a 6. és 7. osztályosok felkészítő tanára –, és a komplex képzésnek kell jónak lenni.

A 6. osztály „The Best” négyese megyei I. helyezést ért el: Hideg Gergő, Koncz Gábor, Nemes Bence, Seres Márton. A verseny előtt délutánonként tovább maradtak az iskolában, típusfeladatokat oldottak meg, és feladathelyzetekkel barátkoztak, Márti néni irányításával.

– Nincsenek egyforma feladatok, bár a verseny az eddig megtanult ismeretekre épül. A megoldáshoz tudni kell minden lépést, a változó sorrendet pedig kitalálni hozzá.

A 7. osztályos „Csillámpónik” a második legjobbak a megyében: Csányi Gábor, Cseri Nikolett, Ottó Dorina, Papp Martin. Általánosságban a legelső feladat a kedvencük, amely – mint megfogalmazták – „ránézős”, nem igényel sok számolást.

– Kell a fejekben lenni egy kis csűrcsavarnak, ami fejleszthető, így tudunk egy feladat megoldása során A-ból B-be jutni – magyarázta a tanárnő –, s aki ennek ráérez az ízére, már nem tartja száraznak a matekot.

A 8. osztályos „Agyasok(k)” I. helyezést tudhatnak magukénak: Nemes Bernadett, Rádi Kristóf, Szemerédi Gábor, Varga Bianka. Felkészítő tanáruk: Selyem Erika. Ők történelemóra helyett vállalták a sajtóval való találkozást, a tanárnő a megismerkedés legvégére, a csoportkép elkészítésére ért az iskolába.

A 12 matekzseni egyike sem kockafejű, és közöttük lányokat is láttam.

– Sőt, mindannyiuknak széles az érdeklődési köre – mosolygott Rádiné Petróczi Márta tanárnő –, és humoruk is van. Az iskolából több mint 80-an indultak a Bolyai Matematika Csapatversenyen, minden versenyzőnek örültünk, és büszkék vagyunk a helyezettekre. Sokat készültünk, de igyekeztünk megtalálni az összhangot, mert ha túl sokat nyomunk bele pont a lelkesedés vész el, ami pedig éppen annyira fontos, mint az eredmény.

A díjeső részét képezte a tanári fődíj, amihez szintén gratulálok.

– Ez az elismerés a csapatok versenyen való sikeres szerepléséért járt, és a mi díjunk a gyerekektől az a köszönet, ami egy cseppet sem hasonlított a „köszönjük a munkát” sablonhoz, mert őszintén szólt.

November 22-én országos döntő.

– Ahogy a megyei forduló is tágabb volt, hiszen a határon túlról is érkeztek csapatok, az orzságos is inkább Kárpát-medenceinek mondható. Már csak néhány napunk van addig, a végső megmérettetésre a „The Best” és az „Agyasok(k)” hivatalosak. Készülünk, ahogy szoktunk, és arra azért ügyelünk, hogy jó hangulattal kell hozzáállni.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!