Sport 2022. augusztus 13. 17:00

Programokkal teli nyár a Koppányoknál

Képgaléria
Programokkal teli nyár a Koppányoknál
Hódmezővásárhelyen versenyeztek a Koppányok a Dél-Alföldi Régiós Történelmi Versenysorozat 4. fordulóján, július 23-án.

Az év talán legforróbb napján hatan képviselték Kiskunfélegyházát a Koppányok közül. A versenyt a Hódmezei Őrzők csapata rendezte a hódmezővásárhelyi motocross pályán. A kihelyezett célok viszonylag közeliek, jól lőhetőek voltak.

Eredmények: 
Modern pusztai íjjal: Füleki Bianka 1., Bicskeiné Csányi Mária 2., Szólya Imre egyéni csúccsal 3., Nagy Zoltán pedig a 15. helyen végzett.
Vadászreflex íjjal: Tóth Evelin 1., Zrínyi Norbert 1. helyen végzett.

Július 31-én a Turul Koppány Íjászai HSE rendezte saját, 47. íjászversenyét a Pálmonostorai Dinnyés-tanyán. Rendhagyó, nomád versenyt szerveztek a Koppányok egy kis létszámú baráti csapatnak, elsősorban versenyszituációs edzésképpen és kapcsolattartási, kapcsolatépítési céllal. Ezen az összejövetelen indult el a következő Turul Koppány versenyen bevezetendő kezdeményezés, amelyről bővebben a szeptemberi parkerdei verseny után adunk tudósítást. Nagyon jó hangulatban telt a nap, igazi örömíjászat volt, de kőkemény harc is egyben a természet erőivel, az időnként feltámadó viharos széllel.

Augusztus első hete és hétvégéje igazán kalandos és élményekkel teli volt a Koppány csapatnak. Augusztus 1. és 6. között a csapat amazonjai, Keserű Szilvia íjászedző vezetésével, részt vettek – a már évek óta hagyománnyá vált – a Bükk lábánál, Cserépváralján szervezett íjásztáborban. Keserű Szilvia, Zoboki Csenge, Fekete Katica egy egyhetes, intenzív íjászaton vett részt, napi két versenyszituációs edzéssel, sok gyakorlással és sok mókás programmal.

Augusztus 5-e és 7-e között a Koppányok harcosai jurtát állítottak Kaposmérőn, és részt vettek egy közös íjászaton a Kassai-völgyben, a 907-es Pozsonyi-csata emlékére megrendezett nyílzápor rendezvényen. Az ország minden részéről jöttek íjászok, hogy együtt emlékezzenek a diadalmas Pozsonyi-csatára, és megmutassák az íjászat alázatát és méltóságát. Azt az érzést, hogy az íjászat, mint versenysporttól elvonatkoztatott tevékenység, emberek százait köti össze a hagyományőrzés, a múlt tisztelete és eseményeinek felidézése által. A jurtafőnök Szólya Imre volt, résztvevő Koppány harcosok: Boldog Bence, Lovas Ferenc, Tóth Mihály, Csányi József.

Ugyanezen a hétvégén, augusztus 6-án az egyesület vezetője, Dinnyés Gyula és Kis Mónika Felvidékre utazott, Marcellházára, a Fekete Sólyom Történelmi Íjászklub rendezvényére. Tiszteletbeli meghívásnak tettünk eleget, amely a Fekete Sólymok fennállásának 20. évfordulója alkalmából szervezett összejövetel volt. Sok rég nem látott íjászbaráttal találkoztunk és értékes ismeretségeket kötöttünk, amelyek a jövőben gyümölcsöző kapcsolatokká érhetnek. Bogár Valéria és Bogár Péter – Fekete Sólymok vezetői – beszámoltak az elmúlt 20 év eredményeiről, küzdelmeiről és örömeiről. Sokszor emberfeletti munkát végezve, fáradságot nem ismerve harcolják át magukat az íjászat sokszor rögös útjain, viszik el a hagyományőrző íjászat szépségét és értékét az emberekhez. Megtiszteltetés számunkra, hogy júliustól Bogár Valéria és Bogár Péter a Magyar Íjász Szövetség versenyein, Turul Koppány versenyengedéllyel versenyez. Köszönjük szépen a barátságukat, és ezentúl a Felvidéki Sólyom és az Alföldi Turul időnként együtt is szárnyal majd a Kárpátok alatt.

Augusztus 7-én, vasárnap a Koppányok 5 fős csoportja, közösségépítő program keretében egy napot töltött Lakiteleken, a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával. A program része volt egy színvonalas táncos-irodalmi előadás megtekintése a Borvirág Néptáncegyüttes előadásában, a Gabriella Gyógyfürdőben egy kis lazítás, ezen kívül a Hungarikum ligetben a hungarikum gyűjtemény megtekintése, illetve az interaktív kiállításon való aktív részvétel.

Végezetül kérünk mindenkit, hogy közösen szurkoljunk Zoboki Csengének, aki tehetséges íjászként, egyedül képviseli a Koppányokat a Gyulán, augusztus 15. és 21. közt tartandó történelmi világbajnokságon.

Hujj hujj hajrá Csenge!

Kis Mónika
Koppány íjász
         

Kövessen minket a Facebookon is!