Helyi hírek 2022. augusztus 13. 17:30

Tábor az emlékparkban

Tábor az emlékparkban
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a zentai Történelmi Levéltár “Élő archívumok – Emlékezzünk a múltra a közös jövőért” elnevezésű projektjéhez kapcsolódóan, amely az Interreg-IPA CBC Magyarország-Szerbia program keretében valósul meg, augusztus első hetében táborozó gyerekeket látott vendégül az emlékpark.Az együttműködés jegyében tíz zentai és tíz ópusztaszeri tanuló érkezett Ópusztaszerre. A cél az volt, hogy megismertessék a gyerekekkel a közös múltat, amely összeköti a magyarokat; valamint, hogy elősegítsék a látószögük kiszélesítését és jó kapcsolatok kiépítését.A tábor első napján a résztvevők megtekintették a Feszty-körképet, majd egy csapatjáték keretében megismerkedtek a helyszínnel. A második napon a honfoglalás korába csöppentek a gyermekek, nemezeltek, íjászkodtak, megnézték a hagyományőrző lovasbemutatót és zsákmányszerző hadjáratra indultak a közeli Csillagösvény sövénylabirintusba, majd egy hatalmas csata is következett lefekvés előtt, természetesen csak számháború formájában.Másnap Szegedre látogattak el. A Móra Ferenc Múzeum kiállításai és a Szegedi Dóm Látogatóközpont nyújtotta programok egyaránt örök élményként maradnak meg a táborozóknak. Az utolsó napot a Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény épületei között töltötték, ahol a pogácsakészítés minden csínját-bínját elsajátították. A végeredményt elfogyasztva pedig energiát nyertek az élménypedagógiai játékokhoz, amelyekkel a nap további részét töltötték. A cél megvalósulni látszik, a lelkes táborozó csapat tagjai már az első pillanattól nyitottak voltak egymás felé, és a kellemes időtöltés mellett örök barátságokra is szert tettek.

A projekt címe: Élő archívumok – Emlékezzünk a múltra a közös jövőért

Rövidítés: LIVES 2

Projektazonosító: HUSRB/1903/33/0003

Elkülönített forrásösszeg: 202.163,00 euró

Európai uniós hozzájárulás (IPA): 171.838,55 euró

A projekt kezdete: 2021. augusztus 1.

A projekt zárása: 2022. november 30.

Vezető kedvezményezett: Történelmi Levéltár, Zenta

Kedvezményezett: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft.

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programról

Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének előcsatlakozási eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszerben” végrehajtva a program különböző szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség.

A program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.

További információkért látogasson el a
www.interreg-ipa-husrb.com weboldalra.

Kapcsolat:

“Élő archívumok – Emlékezzünk a múltra a közös jövőért”

Posta Ádám                                                                  Fodor István
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark         Történelmi Levéltár, Zenta
+36 30 566 7595                                                         +381 65 25 75 930

[email protected]                                 [email protected]


Jogi nyilatkozat

Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.
                

Kövessen minket a Facebookon is!