Sport 2022. augusztus 15. 12:00

Kárpát-medencében Sakkozó Magyarok Találkozója

Képgaléria
Kárpát-medencében Sakkozó Magyarok Találkozója
Huszonhatodik alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencében Sakkozó Magyarok Találkozóját a Lakitelek Népfőiskola Hungarikum Liget Kölcsey Házában, augusztus 8. és 13. között. A sakkjáték szerelmesei öt országból érkeztek, köztük négyen mindig itt voltak: Bicskei Mihály és Farkas Tibor Magyarkanizsáról, Donkó Mátyás Kecskemétről és Szatmáry-Révai József Munkácsról.

A rendezvény legfőbb célja a magyarság összetartozásának ápolása, amelyet most is sikerült teljesíteni. Ehhez és a versenyzés mellett a szabadidő eltöltéséhez is minden feltétel adva volt. A megnyitón Demeter Péter, a záróünnepségen Gulyás Réka, a verseny folyamán a fővédnök, Lezsák Sándor köszöntötte résztvevőket.

A felnőttek nemzetközi minősítő versenye rendkívül szoros eredménnyel zárult. Hatan azonos (5-5) ponttal végeztek az élen. A sorrend: Sági Bence (Dunakeszi), Orsó Miklós (m) (Budapest), Keresztes Richárd (f) (Kecskemét), Dolník Attila (Bátorkeszi), Farkas Tibor (m) (Magyarkanizsa), Kósa Jenő (Ómoravica). A bajnok neve, aki három korábbi győztest utasított maga mögé, először kerül fel az örökös vándorserlegre.

A villámverseny 43 résztvevővel „élőpontra ment”, a dobogóra az anyaországbeliek állhattak. A négy holtversenyes azonos pontot gyűjtött: Soós Árpád (m) Kecskemét, Dőry Jenő (m) Budapest, Sági Bence Dunakeszi, Volosin Vladimir (f) Szentes (7-7), őket szorosan követte Nagy József (a) Csongrád 6,5- és Ilonczai Levente-Dávid Szatmárnémeti 6 ponttal. MJ: (a = Aréna, m = Nemzetközi, f = Fide mester).

A versenyengedély nélküliek (nem mindenki „amatőr”) bajnokságán tizenöten ültek asztalhoz. A díjazottak: Lukács Eszter (Bátorkeszi) 4, Csikós Attila (Magyarkanizsa), Megadja Veronika (Zenta), Kósa Erzsébet (Ómoravica) 3,5 – 3,5 ponttal.

Az Ifjúsági- és Gyermekbajnokság 16 játékosból állt, akik összevont svájci versenyen vettek részt. Lányok: Molnár Lídia Emilia (Budapest) 5, Buzder-Lantos Anna 2.5, és Buzder-Lantos Sára (Csongrád) 2 pont. Fiúk: Török Vilmos (Miskolc) 4, Szántai Milán (Csongrád) és Török Balázs (Miskolc) 3-3 pont. A legkisebbek: Bárczi Barnabás-, és Dolník Dániel (Bátorkesziek) 0.5 – 0,5 pont.

A csapatversenyen mind a 12 induló 4-4 fővel küzdött. A dobogósok: Csongrád 36, (Bátor) Keszi 27,5, Kecskemét (Csukerda) (Bács-m) 27 pont. További Bács-megyeiek: Kecskemét (TLSE) 26,5, Kalocsa 25,5, Kecskemét (TLSE Ifi) 10,5.

Az eredményhirdetésen számos különdíj is gazdára talált, a teljesség igénye nélkül: Pataricza Attila (Magyarkanizsa) élő nélküli, Simonyi Zoltán (Zenta) nyugdíjas, Bárczi Tibor (Bátorkeszi) felvidéki, Ilonczai Levente-Dávid (Szatmárnémeti) erdélyi, Varjas Sándor (Bácskossuthfalva) vajdasági, Keresztes Márk kecskeméti, Tóth Kálmán (Tatabánya) első résztvevő.

A díjazottak plakettet, serleget, könyv- és tárgyjutalmat vihettek haza.

A záróünnepségen bejelentették, hogy a találkozónak lesz folytatása, amit tapsvihar fogadott. A Szózat eléneklése és azt követően a szokásos közös csoportkép elkészítése után „jövőre veletek ugyanitt” köszönéssel búcsúztak egymástól a résztvevők.


Részletek a Bács-Kiskun Megyei Sakkszövetség oldalán találhatók.

Seres László programvezető, főbíró
                            

Kövessen minket a Facebookon is!