Helyi hírek 2022. augusztus 15. 17:00

Csak fél kapacitással termel a paksi atomerőmű

Csak fél kapacitással termel a paksi atomerőmű
Az egyik reaktor egyhónapos karbantartása zajlik, egy másikat is javítanak, így az esti órákban jelentős behozatalra szorul a hazai villamosenergia-hálózat.

Borítókép: az erőmű vezérlőterme – 2019
Fotó: MTI – Sóki Tamás


A napi áramtermelési görbében előfordul, hogy a napelemek a magyarországi termelésnek több mint a felét adják, ám minden hétköznap estefelé sokkal nagyobb arányt ér el az import – írta a napi.hu. értesülésére hivatkozva az Infostart.

A portál cikke szerint vasárnap este, 21 óra körül érte el a magyar villamosenergia-szektor az idei legnagyobb termelési és fogyasztási értékét. Nem volt rekord, de az 5000 MW teljesítmény előállítása szokatlan összetételben tudott csak megtörténni: paksi atomerőmű, a mátrai erőmű, a földgázerőművek, a megújuló erőművek összesen 2200 MW-ra voltak képesek, így az árambehozatalnak mintegy 2800 MW teljesítményszintre kellett felkúsznia.

A helyzet hátterében az áll, hogy a paksi atomerőmű elvileg négyszer 500 MW-os termelési volumene jelenleg csak megközelíti az 1000 MW-ot, mert augusztus 6-ától a Paks-1-es blokk leállt, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) közlése alapján ez azért történt meg, mert üzemanyag-kazettákat cserélnek a blokkban. A leállás a tervek szerint egy hónapig is eltart majd, mivel az éves nagykarbantartás is zajlik, ennek része a reaktortartály és a főberendezések átvizsgálása.

A Paks 2 esetében is az OAH tervezett karbantartásról írt, ám mivel két blokkot a legritkább esetben szokás leállítani, ezért a portál szerint inkább valamelyik hibajelzést követően a javítás szükségessé vált. Erre utal az is, hogy a leállás augusztus 11-én délben (nem a termelési nap elején vagy a végén) történt meg. Arról egyelőre nincs hír, hogy az egy hónapra leálló Paks 1 mikor térhet vissza a termelésbe, és arról sem, hogy az augusztus 11-én lekapcsolt Paks 2 javításával mikor fognak végezni.
           

Kövessen minket a Facebookon is!