Sport 2022. augusztus 16. 08:00

Bámulatos sportsikerek atlétikában

Bámulatos sportsikerek atlétikában
Országos figyelem vetődött két fiatal sportolóra a közelmúltban, akik életében Kiskunfélegyháza fontos szerepet játszott és játszik a mai napig. Deák Zalán és Faragó Rómeó sportsikerei Juhász István Zoltán edzőnek köszönhetők, aki felfedezte kiváló adottságaikat az atlétika terén.



Juhász István Zoltán bár 1990-ben végzett a Testnevelési Egyetemen, a szakmában csak 2018-ban kezdett el tevékenykedni, amikor a Darvas Általános Iskolában kapott állást. Akkor került életében újra fókuszba az atlétika, akkor már tehetségek felfedezését és gondozását vállalta fel. István maga is válogatott sprinter volt, egyetemi világbajnokságon indult, magyar bajnoki címmel rendelkezik. Ma azt tanítja, amit korábban saját bőrén tapasztalt. Saját bevallása szerint a sikereik titka talán az ő 20, élsportban eltöltött éveinek tapasztalataiból adódhatnak, amit teljes egészében át tud ültetni az edzői munkába.



– Versenysportolóként állok hozzá, engem a teljesítményorientáltság visz előre. Úgy vélem, ha jól van összeállítva az edzésmunka, akkor gyönyörű eredményeket lehet elérni, lényegesen kevesebb munkából. A sprintfutás tulajdonképpen technika kérdése. Mi keveset edzünk, viszont nagyon szépen futunk – mondta mosolyogva.




Edzői tevékenységének első évében már remek eredményeket értek el Juhász Rolanddal, aki egy éven belül válogatott 300 méteres futó sportoló lett. Elmondta, hogy ajánlások alapján kerülnek a szárnyai alá tehetségek, így volt ez a két nagyon ígéretes fiú esetében is. A környék testnevelőivel való jó kapcsolat volt, ami hozzá terelte Deák Zalánt és Faragó Rómeót is. Zalán a Dózsa György Általános Iskola testnevelőjének, Luchmann Péternek az ajánlása alapján került Istvánhoz, míg Rómeó tehetségére Ivicz Lázár hívta fel a figyelmét. Elmondta, hogy természetesen ő is bizonyos szempontokat figyel és az alapján választ: figyeli a lépéshosszt, és hogy mennyire könnyedén futnak, ezen kívül fontos szempont a sportoló testmagassága is.



A fiúk minden tekintetben meggyőzték. Elkezdték a közös munkát, amelynek kimagasló eredményei már 2021-ben megmutatkoztak. Jelenleg a 2006-osok világranglistáján Deák Zalán a negyedik helyen áll, ami figyelembe véve, hogy thaiföldi és nigériai versenyzők előzik meg, elképesztő eredmény. A két fiú a KARC (Kecskeméti Atlétika és Rugby Club) színeiben versenyez, edzéseiket is ott bonyolítják a pálya felszereltsége miatt. Zalán és Rómeó gyakorlatilag egymás inspiráló ellenfelei, de annak ellenére, hogy sok versenyen egyszerre állnak a rajtvonalnál, kapcsolatuk tiszteleten alapul és testvérinek is mondható.




A két fiatal elmondta, hogy nagyon jó érzés, hogy ennyire rájuk esett a reflektorfény, de véleményük szerint azért futni könnyebb, mint nyilatkozni. A szerény és alázatos fiatalok mindketten megerősítették, hogy egy percig sem bánták meg, hogy ezt az utat választották. Egyelőre egyikük sem gondolkodik nagyon nagyban, de a pályán látják magukat a jövőben. Az élsportot nem lemondások halmazának látják, hanem egy célnak, amit kitűztek maguk elé.



Eredményeik:


2021
Faragó Rómeó: 100 m ifi bajnok, 200 m 2. hely, Válogatott viadal 100m 3. hely.
Deák Zalán: 100 m serdülő bajnok, 300 m bajnok.

2022-ben egy korosztályba kerültek, egymás ellenfelei voltak egy-egy versenyen:
Faragó Rómeó: 60 méter 1. hely
Deák Zalán: 60 méter 2. hely, 200 méter 2. hely.

Országos Diákolimpia: 100 m Deák 1. hely, Faragó 3. hely, 200 m Deák 1. hely.

Ifi OB: 100 m Deák 1. hely, Faragó 3. hely.  200 m Deák 2. hely.

Válogatott viadal: Deák 100m 1. hely, Faragó 4. hely.

Ifi EB: Deák 8. hely, Faragó semi-final Jeruzsálem

EYOF (XVI. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon): Deák 100m 1. hely, váltó 2. hely.

Edzőjük elárulta, hogy jövőre Mariborban lesz az ifjúsági olimpia, amire szintén nagy erőkkel készülnek. Ezen kívül épülni látszik egy nagyon komoly 4x100-as váltó, amiben benne van még két másik ország versenyzője, de nagyon ígéretes tehetségként a kiskunfélegyházi Kis Rolandot is meg kell említeni, aki szintén csatlakozhat ehhez a csapathoz. Hozzátette: egyelőre ennél tovább nem szeretnének gondolkodni. Nagy munka áll előttük és a jó ebben az, hogy ezt mindenki élvezi.

Z. A.
         

Kövessen minket a Facebookon is!