Helyi hírek 2014. november 12. 14:40

Közösség, természetszeretet és sok játék

Képgaléria
Közösség, természetszeretet és sok játék
Múltidéző, játékos foglalkozással ünnepelte november 8-án megalakulásának 25. évfordulóját a kiskunfélegyházi Szent Imre Cserkészcsapat. A cserkészek vasárnap szentmisén emlékeztek meg az 1989-es alakuló összejövetelükről.

Kiskunfélegyházán a húszas évek végén alakult cserkészcsapat. Akkor kapták meg a 871-es számot. A később, az 1989. november 5-én, Szent Imre napján újjá alakult közösség is ezt a sorszámot örökölte. Akkor még csak fiúk vettek részt a csapatmunkában, mára azonban már sok leány is csatlakozott hozzájuk. Jelenleg a kiscserkészekkel együtt 9 őrs működik a csapatban közel hatvan fővel.

A közösség, természetszeretet, sok játék, hagyomány és az istenhit tart össze bennünket – mondta el Juhász Miklós parancsnok az ünnepi összejövetelen. Úgy próbáljuk ezt megélni, hogy oldottan eljátsszuk azt, amit majd idősebb korban tenni kell. Többek között megtanuljuk hogyan kell emberekkel foglalkozni. Nomád körülmények között hogyan lehet lakóhelyet építeni, miként kell megteremteni azokat az életkörülményeket, amire szükségünk van. Készítünk magunknak padot, asztalt, tűzhelyet, és gondoskodunk az élelmezésünkről is. Ezek az ismeretek később is hasznosak lesznek minden cserkész számára. A természetjárás lehetősége mindenkinek adott, de a cserkészek ezt közösségben teszik, ami plusz élményt jelent. Egy-egy ilyen alkalommal történelmi korokat idézünk meg, egy keretmese környezetében. Van amikor trójai háborút játszunk, máskor hupikék törpikékké alakulunk, vagy éppen Mátyás király korát elevenítjük meg – tette hozzá Juhász Miklós.

A parancsnok arról is beszámolt, hogy 2015-ben két félegyházi is részt vesz Japánban a cserkész világtalálkozón. Jankovszki Réka őrsvezetőként, Fekete Ágnes pedig küldöttként utazhat az összejövetelre. Ilyenre két éve nem volt példa. A részvétel azonban nem kevés pénzbe, küldöttenként 500 ezer forintba kerül. A cserkészcsapat legnagyobb feladata az elkövetkezendő időszakban a részvételi díj összegyűjtése lesz. Ebből Jankovszki Réka és Fekete Ágnes is vállalt 70-70 ezer forintot. Társaik pedig már papír- és vas gyűjtéséhez kezdtek, ami eddig 50 ezer forinttal gyarapította a kasszát. A teljes összeget azonban valószínű, hogy nem sikerül önerőből megteremteni, ezért támogatók segítségét is keresik.

s-r

Kövessen minket a Facebookon is!