Helyi hírek 2022. augusztus 19. 12:00

Lovas ünnep – Tiszta forrásból

Képgaléria
Lovas ünnep – Tiszta forrásból
Városunk főutcáján lovak dobogása, nyerítése hallatszott. Négyórányi lovaglással a hátuk mögött, némi pihenés után ismét útra keltek a lovasok, hogy tiszteletüket tegyék a polgármesteri hivatalnál Kiskunfélegyháza lakói és vezetése előtt. A lovakon a Tiszta Forrás Waldorf Általános Iskola, Gimnázium, AMI és Óvoda lovas tagozatának néhány képviselője, valamint székely és magyar fiatalok ültek szép, ünnepi ruhában.

A Belvárosi lovas ünnep „Tiszta forrásból” rendezvény nyitányaként megérkeztek a Szent János-térre, ahol az intézmény képviselője, Árvainé Volentér Éva köszönetet mondott Csányi Józsefnek és lelkes csapatának, hogy a tíz évvel ezelőtt alapított alternatív oktatási intézmény helyet kapott a városban, színesítheti az oktatás palettáját, aktívan részt vehet a kulturális életben.

Az ünnepségen megjelenteket egy tánccal örvendeztették meg a Waldorf-óvodások, -iskolások és -szülők. Először csak tízen táncoltak, majd szépen bővült a kört, gyorsult a ritmus, a járókelők is beálltak. A talpalávalót kezdetben csak egy szál pásztorfurulyás szolgáltatta, majd a zenekar egyre-egyre növekedett, hamarosan hegedűsök, brácsások, újabb furulyások, kobzosok, dobos, szaxofonosok csatlakoztak. Moldvai népzenére ropták a táncosok. A népes had, lovasok és érdeklődők végigvonultak ezután a Kossuth utcán, egészen az Öreglaktanyáig, ahol a Waldorf iskola ötödik osztályosainak ritmusos, zenés előadása elevenítette fel a Csodaszarvas legendáját. Óriási vastapssal jutalmazta a gyerekeket a közönség.

Mielőtt a szálláshelyre, a Waldorf Iskola udvarára visszatért volna a menet, megállt még az első világháborús emlékmű előtt, ahol a székely és magyar fiatalok néhány, a világháborúra és annak következményeire emlékező népdalt énekeltek el ízesen, hajlításokkal tűzdelve, tiszta szívből. Kincses Kálmán lelkész Székelyszenterzsébetről utazott Félegyházára, hogy elmondja néhány perces beszédében: Emlékezni kell hőseinkre, bátornak lenni, hinni a közösség megtartó erejében. Éppen ezért szép, hogy székely és magyar gyerekek együtt énekelnek itt a Hősök Parkjában. „Élni fog a nemzet, amely összetart.” (Arany János)

Az este az iskola udvarán rendezett táncházzal, majd birkapörköltes és lecsós vacsorával zárult. A székely legények zenéltek, az ünneplők a Borvirág Táncegyüttessel vigadozhattak.

Augusztus 13-án, szombaton tovább folytatódtak a programok, az iskola melletti parkot teljesen belakták a kézműveskedő és a lovakkal ismerkedő gyerekek. Sokan fel is merészkedtek a gyönyörű fakószínű lovakra. A park délután „csata” helyszínévé vált. Óriási lendülettel, csatakiáltásokkal kísérve, Zsolnai Gábor vezetésével több mint egyórás bajvívásra került sor. Lányok, asszonyok, férfiak és ifjak összemérhették tudásukat, gyönyörű csapatjátékot láttunk, igazi stratégák szablyáztak a győzelemért.

Délutánra lecsendesült az iskola és a park is. Jógázás és hangtálak megnyugtató rezgése várta a vendégeket. Két, mozgalmas, lovak társaságában eltöltött, gyönyörű nyári nap telt el. Fél hét felé a lovasok ismét nyeregbe pattantak, s az éj leple alatt értek vissza megszokott legelőjükre.

Árvainé Volentér Éva

              

Kövessen minket a Facebookon is!