Helyi hírek 2022. szeptember 5. 12:00

Körkérdés: Hogyan spórol az energiával?

Körkérdés: Hogyan spórol az energiával?
A néhány héttel ezelőtt bejelentett energiafelhasználást érintő változások a legtöbbünk életére hatással lesznek. Vannak, akik ugyan nem lépik túl a fogyasztásukkal a meghatározott határt, de nekik is oda kell majd figyelniük a tudatosabb felhasználásra. Félegyháza lakosságát arról kérdeztük, milyen praktikákkal fognak alkalmazkodni a kialakult helyzethez.

Vincze Jenő (54)
– A rezsiváltozás az életünk szinte minden részében érezteti a hatását, így az ingatlanpiacon is. A jövőben a rezsiköltségek szempontjából meghatározó lesz az alapterület, az ingatlan állapota, illetve a fűtési rendszer fajtája. Az ingatlanértékesítő iroda – ahol dolgozom – eladási statisztikáját elemezve eddig is sokkal nagyobb kereslet volt a felújított, modern energiafelhasználású ingatlanok iránt, amik ugyan magasabb négyzetméteráron cseréltek tulajdonost, de hosszútávon megtérül a befektetés. A viszonylag nagy alapterületű, korszerűtlen ingatlanok iránt egyre inkább csökken az érdeklődés, ezáltal itt sokkal kisebb az árnövekedés. Ezeknél az épületeknél a fűtéskorszerűsítést a tulajdonosok számos esetben nem tudják elvégeztetni, ezért inkább megpróbálják eladni és kisebbe költözni. Szakemberként az javaslom, hogy vásárlás előtt nézessék át a nyílászárókat, szigetelést – ha van –, az elektromos vezetékeket, a fűtésrendszert és lehetőség szerint a közüzemi számlákat is ellenőrizzék le, hogy ne érjen senkit meglepetésként a csekkeken megjelenő összeg.




Tálas Miklósné (56)
– A fiammal egy panellakásban élünk ketten, ahol az energiafelhasználásunkat igyekszünk visszább szorítani, hogy a téli hónapokban ne kelljen sokkal többet fizetnünk. Eddig is tudatosan használtuk az energiahordozókat, hogy ne pazaroljunk fölöslegesen. Törekszem arra, hogy gazdaságosabban oldjam meg a sütést, főzést, így egyszerre nagyobb mennyiségű ételt készítek el, amit akár két napig is tudunk fogyasztani.




Fekete Imre (47)
– Eddig is figyeltünk az energiapazarlás elkerülésére. Ezért a klímát is csak ritkán használjuk. Helyette a redőnyökkel, éjszakai szellőztetéssel oldjuk meg a házunk hőmérsékletének szabályozását. Az épületben használt izzókat is már évekkel ezelőtt lecseréltük energiatakarékos fajtákra, illetve a háztartási gépeinket is e szempont alapján választottuk. A nagycsaládos gázártámogatásnak hála, éppen beférünk a kedvezményes keretbe, viszont az áramfogyasztásunk meghaladja a kvótát, körülbelül 50 százalékkal. Ezen próbálunk tudatosan csökkenteni, bár eddig sem éltünk pazarlóan. El kell fogadnunk, hogy egy hatszemélyes háztartásnak nagyobb az energiaigénye, mint egy kisebbnek. 




Göröcs Éva (58)
– Vegyes tüzeléssel, fával és szénnel oldottam meg eddig a fűtésemet, de a mostani helyzet nehézséget okoz számomra is. Családi házban élek, az utcába bevezették a gázt, de jelenleg nem áll módomban korszerűsíteni az ingatlanomat, ezért a tőlem telhető legtakarékosabb módon kívánom használni az eszközeimet. A hírekben azt lehet olvasni, hogy szénből és fából is hiány van, még nem tudom miként fog alakulni a téli fűtésszezonom.





Dr. Sasi Ádám (40)
– Két évvel ezelőtt költöztünk az új építésű házunkba, amelynek a megépítése során nagy hangsúlyt helyeztünk a megújuló energiára és az energiatakarékosságra. A 30 centiméteres téglafalra 20 centiméteres szigetelés került. A hűtés-fűtésről a földhőtárolós hőszivattyú és a légcserélő rendszer gondoskodik, amely az időközben felszerelt napelemes rendszernek köszönhetően csökkentette az épület energiaigényét. A mostani energia-veszélyhelyzettől függetlenül is meggyőződésem, hogy akinek lehetősége van, annak mindent meg kell tenni a lakóhelye energiaigényének optimalizálása érdekében, már csak a Föld védelme miatt is.

V. B.
                        

Kövessen minket a Facebookon is!