Helyi hírek 2022. augusztus 20. 14:00

Tikkadt szöcske vagy sáska?

Tikkadt szöcske vagy sáska?
„Ég a napmelegtől a kopár szik sarja, tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta” – írja Arany János Toldi című elbeszélő költeményében. Az utóbbi hetekben megtapasztalhattuk a nyári nap égető melegét, mely már Arany idejében is ismert volt az alföldi pusztákon. Aki természetközeli gyepeken jár, az tikkadt szöcskenyájakkal is találkozhat… vagy mégsem?

Borítókép: Olasz sáska nősténye. Ezek a rovarok okoztak pánikot az országban 1923-ban 
Fotó: Wikipédia


Bár a köznyelv Arany Jánoshoz hasonlóan gyakran szöcskeként emlegeti a fűben ugráló, mindenki által jól ismert pár centiméteres rovarokat, és sáskaként a nagyobb, zöldes színezetű, lassan mozgó lényeket, a tudományos nyelvben más szóhasználat az elfogadott. De akkor hogyan is állapítsuk meg, hogy szöcskét vagy sáskát látunk? Legegyszerűbb a csápok hosszúsága alapján elkülöníteni egymástól a két csoportot: a sáskák csápja igen rövid, hossza nem éri el a testhossz felét. Ezzel szemben a szöcskék csápostora gyakran az állat testénél is hosszabb.

Egy másik szembetűnő eltérés a nőstények esetében a szöcskék jól látható, hosszú tojócsöve, melyről az alrend (tojócsövesek – Ensifera) is kapta a nevét. Ebbe a rendszertani csoportba tartoznak még a szöcskék közeli rokonai, a tücskök is. A nőstény sáskáknak ugyanakkor csak rövid, alig látható tojókampói vannak, erre utal az alrend neve (tojókampósok – Caelifera) is.


Kertekben, lakásokban is találkozhatunk a pontozott repülőszöcskével. Figyeljük meg hosszú, vékony csápjait!
Fotó: Ujhelyi Sándor


Visszatérve Arany tikkadt szöcskenyájaira, elmondható, hogy feltehetően sáskákra gondolt, ugyanis inkább erre a csoportra jellemző a tömeges megjelenés (jobb állapotú gyepeken sétálva akár minden lépésünkkel felriaszthatunk néhány egyedet), és a száraz, napos időben mutatott aktivitás. Nem kizárt persze, hogy Toldi Miklós talpa alatt a sáskák között néhány szöcske is odébbugrott, ugyanis mind a két alrend képviselői között találunk szárazságkedvelő és nedvességigényesebb fajokat is – írta oldalán a Kiskunsági Nemzeti Park.

Somogyi Júlia
           

Kövessen minket a Facebookon is!