Kultúra 2022. augusztus 20. 10:00

Tárlat nyílt a magyar koronázások jelvényeiről

Képgaléria
Tárlat nyílt a magyar koronázások jelvényeiről
Szelényi Károly Magyar Örökség-díjas fotóművész egyike azon keveseknek, akik kezükbe vehették a koronázási jelvényeket. A Szent Koronáról, a jogarról, az országalmáról, a palástról és a koronázási kardról készült fotókból álló kiállítást dr. Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg augusztus 19-én, a Hattyúházban.

A budapesti származású Szelényi Károly már 13 évesen díjat nyert egy ifjúsági fotókiállításon. A műtárgyfényképezés fogásait a Magyar Nemzeti Galériában dolgozó Petrás Istvánnál, a Petzval-díjas Berty Imrénél és a „szociofotós” Kálmán Katánál sajátította el. Pályáját elsősorban művészeti könyvek illusztrátoraként kezdte. 1966-tól az 1980-as évek közepéig a Corvina Kiadó munkatársa volt, később pedig a Kossuth Nyomdáé. 1970 és 1986 között tanársegédként fotóművészetet tanított a Magyar Iparművészeti Főiskolán. Munkáját több díjjal ismerték már el, köztük a Magyar Köztársasági Érdemrend Arany Érdemkeresztje, valamint Lovagkeresztje kitüntetésekkel, a Magyar Fotóművész Szövetség életműdíjával és Magyar Örökség Díjjal.

A magyarság számára felbecsülhetetlen értékű koronázási jelvények 1978. január 6-án kerültek vissza Magyarországra, és január végén már ki is állították azokat a Nemzeti Múzeumban. A Parlament Kupolacsarnokában 2000. január elsején helyezték el a Szent Koronát, a jogart, az országalmát és a koronázási kardot. A palástot ma is a Nemzeti Múzeumban őrzik – emlékeztetett a megnyitón dr. Feledy Balázs művészeti író. Elmondta: Szelényi Károly a tárgyakról mintegy 200 fotót készített a Korona Tanács és a Nemzeti Múzeum megbízásából, ezekből 40 képet állított most ki. A fotográfiák nemcsak illusztrációk, hanem művészettörténeti, történészi és ötvös kutatások alapjai is.

– Szelényi Károly az egyetlen ismert fotográfus, aki a teljes tárgyegyüttesről fényképeket készíthetett. A fotók a tárgyakat a maguk egészében és részleteiben is bemutatják, így a figyelmes szemlélők sokkal többet látnak a koronázási jelvényekből, mint a valóságban, a Parlamentben. Részleteiben is megismerhetik például a mintegy 60 figurát ábrázoló és eredetileg miseruhának készült palástot, sőt, a görög és a latin korona egyesítését ábrázoló képen az ötvös munkák szépségeibe is betekinthetnek. A koronát díszítő motívumok, a szentek és arkangyalok ábrázolásai, valamint a latin nyelvű feliratok is közelről megfigyelhetőek – fogalmazott dr. Feledy Balázs.

A megnyitón klarinéton közreműködött Farkas Dorka.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton   
              

Kövessen minket a Facebookon is!