Petőfiszállás 2022. augusztus 22. 12:00 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Mi napunk – A megye ünnepe Petőfiszállás-Pálosszentkúton

Képgaléria
Mi napunk – A megye ünnepe Petőfiszállás-Pálosszentkúton
Magyarországot esővel áztatták az égiek születésnapján. Petőfiszállás-Pálosszentkúton – ahol a Mi Napunk programjai is zajlottak –, a délelőtti szabadtérre tervezett ünnepi szentmisét a templomban tartotta meg Marian Waligóra, a czestochowai Jasna Góra Pálos Kolostor házfőnöke, aki magyar nyelven celebrálta a szertartást és hirdetett igét. Örökérvényű gondolatai üzenetként is hatottak.

– Szent István szikla, erős alapkő lett Magyarország számára. Az élete tele van a Krisztusba vetett hit és bizalom megható példáival. Mennyi ellenségeskedést kellett megtapasztalnia még legközelebbi hozzátartozói részéről is a kereszténység megalapozásának nehéz útján? Hányan voltak, akik szerettek volna inkább visszatérni a pogány hagyományokhoz? István pedig, ahogy egy lengyel történész írja, nem kényszerrel, hanem megértő szép szóval vezette az embereket Krisztushoz. Mi pálosok, Częstochowában gyakran idézzük szent királyotok életének egy, számotokra biztosan jól ismert jelenetét. Azt, hogy István szeretett fia, Imre tragikus, hirtelen halála után sem ingott meg Istenbe vetett hitében, bizalmában. Újra és újra visszaemlékezünk arra, hogyan ajánlotta fel fia és örököse halála után királyi koronáját Szűz Máriának, Krisztus Édesanyjának, akit azóta is Magyarok Nagyasszonyaként tiszteltek – mondta többek között. Az újkenyér megszentelését követően Szász János polgármester és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke szelték fel Petőfiszállás, illetve a Megye kenyerét, amelyhez idén 42 település járult hozzá búzafelajánlásával.

A templomsorok egyikében ült Petőfi Sándor, a Mi Petőfink, aki a szentmise végén nemcsak megköszönte, hogy részese lehetett a magasztos alkalomnak, de mesélt a helyhez kötődő gyermekkori élményeiről, emlékeiről, a Péteri-tóról, a puszta életében és költészetében elfoglalt helyéről.

A Mária-kegyhely mozgalmas és tartalmas napot zárt, a szépre fordult időjárás minden tervezett programot támogatott. A reggeli órákban dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek is tiszteletét tette és a helyi értéktárak bemutatóját is végigjárta megállapítva és elismerve, hogy megyénk valódi kincseskamra, amelyre méltán lehetünk büszkék valamennyien. Bács-Kiskun több települése vonultatta fel értékeit, termékbemutatókkal, kóstoltatással, miközben több bográcsban forgatták a különböző pörkölteket és halászlé is készült a bajaiak jóvoltából.

A délután már sok vendéget kihozott Pálosszentkútra. A gyerekek birtokba vették a Meseföld Élménybusz különleges foglalkozásait, rajzoltak, festettek, ismerkedtek a Meseföld és a Legendás út könyvekkel, rácsodálkoztak a homokanimációkra, a szülők pedig helyi termékekből is kóstolhattak.

A gyermekudvar játékai is benépesültek, gyerekkacaj töltötte meg az ugrálóvárakat, fajátékokat, de remekül érezte magát a legkisebb korosztály a Lóca együttes zenés, interaktív előadásán is. A nagyszínpad előtti téren szempillantás alatt szinte talpalatnyi hely sem maradt, a csikósbemutató mellett az operettműsor, majd Nótár Mary és az Inflagranti töltötte meg a teret. Igyekezett mindenki a lehető legjobb helyet elfoglalni az esti koncerthez, amelynek óriási sikere volt. Varga Miklóssal együtt harsogta a tömeg: „Ezért kérlek, becsüld meg őt, a vén Európát…”. Az együttes érkezésekor első útjuk a templomba vezetett. Meglepte és szemmel láthatóan meghatotta a zenekar tagjait a hely különleges varázsa. Az esti programot a V&V Project lézeres-zenés műsora zárta.

Balla Barnabás atya, a Pálosszentkúti házfőnök méltató szavakkal köszönte meg a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnak, hogy a Mi Napunk rendezvényével gazdagította az ünnepet hangsúlyozva, hogy ezek az alkalmak összefogásra, közös gondolkodásra adnak lehetőséget és egyben motivációt.

                       
Az eseményről készült videó itt nézhető meg.
                     

Kövessen minket a Facebookon is!