Kultúra 2022. augusztus 23. 08:00

A János vitéz című táncjátékkal indul Félegyházán a Petőfi-emlékév

A János vitéz című táncjátékkal indul Félegyházán a Petőfi-emlékév
János vitéz történetét a tánc eszköztárával meséli el a Félegyházi Táncszínház azon az előadáson, ami szeptember 3-án 20 órakor debütál a félegyházi városi sportcsarnok színpadán. A nagyszabású produkció egyben a Petőfi Emlékév városi rendezvényeinek nyitóprogramja lesz. A részletekről Kovács-Csonka Szilviával, a Félegyházi Táncszínház Kulturális Egyesület elnökével beszélgettünk.

Hogyan merült fel az előadás gondolata?

– Több mint egy évvel ezelőtt Balla László és Rosta Ferenc alpolgármesterektől kaptuk a felkérést, hogy a Félegyházi Táncszínház hagyományait követve dolgozzuk fel táncjáték formájában Petőfi Sándor elbeszélő költeményét. Szép kihívásnak és rendkívül megtisztelőnek találtuk a lehetőséget, így azonnal megkezdtük a munkát.



Mekkora stáb dolgozik a sikeren?

– Tavaly nyáron készült el a szövegkönyv, ami Kátai Tibor és Papp Nóra rendező-koreográfusok munkája. A mintegy 60 perces előadásba természetesen nem lehetett az eredeti mű mind a 27 fejezetét belesűríteni, de a legjellegzetesebb jelenetek életre kelnek a színpadon a néptánc nyelvén. Ráadásul élőzenés kísérettel. A táncokat a szabadkai Juhász Zenekar kíséri. A Padkaporos táncegyüttes tagjai mellett szerepelnek a darabban a szegedi Délkert Möndörgő Táncegyüttes táncosai is. János vitéz szerepében Babos Dániel látható, Iluskát Kovács Krisztina alakítja. A táncelőadásban Petőfi Sándor is feltűnik, őt Kálmán Vilmos személyesíti meg. A francia király Kátai Tibor, a francia hercegnő Misek Bettina lesz. A boszorkány szerepében Brimo Vidad, a gazdáéban Kószó Borisz lép színpadra, a magyar sereg vezéreként Dankó Dominik. A táncos próbák folynak, a jelmezeket varrják, a díszletek készülnek. Ahogy a két színpadot megtöltő fény- és hangtechnika is.



Közel az előadás napja, sűrűsödnek az események. Hogy lehet ennyi embert összetartani?

– Ez az egyik legnehezebb feladat, hiszen a mi táncosaink – akik majdnem ötvenen lesznek jelen a színpadon – nem csak helyi diákok, hanem egyetemisták, családapák és családanyák, akik az ország legkülönbözőbb szegleteiben élnek, dolgoznak. Nagyon kell akarniuk, hogy ezt a feszített tempót tartani tudják. A korosztály is rendkívül vegyes: öttől hatvan évesig terjed. Már több egész napos próbán túl vagyunk, augusztus 22. és 28. között pedig a borsihalmi művésztelepen tartunk egyhetes felkészítő tábort, ahol reggeltől estig tartanak majd a próbák. Szeptember 2-án lesz a nyilvános főpróba, 3-án pedig az előadás. Addig is minden résztvevő minden idegszálával azon van, hogy a lehető legjobbat hozza ki magából. Felbecsülhetetlen segítséget kapunk a szülőktől, és nagyon hálásak vagyunk a szponzoroknak is a bizalomért. Emellett két pályázati forrás tette lehetővé, hogy a Félegyházi Táncszínház idén minden eddiginél nagyszabásúbb produkcióval álljon a közönség elé. Végezetül, de nem utolsó sorban szeretném kiemelni legnagyobb segítőm, Pappné Szabó Szilvia munkáját, aki az egyesület titkáraként koordinálja és szervezi a felkészítő tánctábort, valamint a jelmezek és a díszletek készítésének folyamatát – mondta el Kovács-Csonka Szilvia.


A program a TOP-5.3.2-17-BK1-2021-00004 azonosítószámú Megyei identitás erősítése  „Petőfi200” című pályázat keretében valósul meg.

T. T. 
                  

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek