Kultúra 2022. augusztus 26. 08:00

Kultúrsarok – Ha szeptember, akkor Libafesztivál

Kultúrsarok – Ha szeptember, akkor Libafesztivál
Szeptember 9-10-én újra megrendezik a térség egyik legnagyobb fesztiválját, a XXIII. Kiskunfélegyházi Libafesztivált, amelynek az idei legfőbb célja, hogy a nehézségekkel szemben hű maradjon hagyományaihoz.



Szeptember eleje a kiskunfélegyháziak számára nem csupán az iskolakezdést jelöli, hanem a Libafesztivál idejét is. Azt a hétvégét, amikor családjukkal bele tudnak merülni a kézműves sátrak, a koncertek vagy éppen a főzőverseny körül összesereglett emberek nyüzsgő tömegébe. Ezt a pezsgő nyárvégi hangulatot szeretné megragadni az idei fesztivál is, amely egyszerre szeretne érdekes programokat kínálni gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.



A rendezvényen mindig is kiemelt szerepet kapott a kézművesség és a népi hagyományok ápolása, középpontba állítása. A Kossuth utcán idén is megnyílik a kézművesek utcája, ahol számos kézműves alkotás, termék és élelmiszer közül választhatnak a rendezvényre látogatók, miközben kipróbálhatnak különféle népi játékokat is.



A népművészet nem csupán tárgyakban, de előadásokban is testet fog ölteni. A VIII. Kunsági Néptánc Találkozón hazai és határon túli néptánccsoportok mutatják be sokszínű tánckultúrájukat, a Langaléta Garabonciások pedig interaktív gólyalábas színdarabot adnak elő a gyermekek legnagyobb örömére.



A városban zajló útjavító munkálatok miatt a gyermekprogramoknak helyszínt adó Móra-Udvar – mesekert helyszíne idén a Petőfi-tér lesz, ahol bábjátékokkal, mesékkel, játékos és interaktív feladatokkal várják a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt.



Átmenetileg új helyszínre költözik a fesztivál „Ki-Mit-Tud Sütni-Főzni a Libából” nevű főzőversenye is, amely a városi könyvtár melletti parkolóban és a „Gorkij-udvarban” lesz megrendezve.



A Libafesztivál esti óráiban változatos stílusú koncertek várják a látogatókat. Szeptember 9-én, pénteken a Swing á la Django és Szőke Nikoletta előadása, illetve a Honeybeast koncertje gondoskodik a felszabadult hangulatról, szeptember 10-én, szombaton pedig a Muzsikás Együttes és Kacsó Hanga népzenéje, illetve a Margaret Island fogja elkápráztatni a fesztiválozó közönséget.



Mindazok számára, akik a szórakozás mellett szeretnének segíteni embertársaikon is, a Magyar Vöröskereszt véradást szervez szeptember 10-én, szombaton a művelődési központban. Ezen a napon az Egészségfejlesztési Iroda szervezésében prevenciós programokkal, állapotfelmérésekkel és tanácsadással is várják az érdeklődőket.

A fesztivál programjairól bővebb információ érhető el a hivatalos Facebook-oldalon (facebook.com/libafesztival) vagy a szervező Móra Ferenc Művelődési Központ honlapján (www.mfmk.hu).
                      

Kövessen minket a Facebookon is!