Helyi hírek 2022. augusztus 23. 16:00

Elkezdődött a közlekedésbiztonsági tábor

Képgaléria
Elkezdődött a közlekedésbiztonsági tábor
A Kiskunfélegyházi Göllesz Viktor Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben elkezdődött a közlekedésbiztonsági tábor. A körülbelül hatvan, tíz és tizennégy év közötti diák ingyenesen vehet részt a programban Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság, a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda, a Süveges Képző- és Vizsgaközpont, a Nor-Bike Kerékpár Szaküzlet és Szerviz és jónéhány helyi vállalkozó, magánszemély jóvoltából augusztus 23. és 25. között.

Április 27-én egy tragikus közlekedési balesetben elhunyt Berki Fanni, félegyházi diáklány. A szülők eltökélt szándéka az lett, hogy felhívják a figyelmet a biztonságos közlekedésre, hogy másoknak ne kelljen átélnie egy ilyen értelmetlen veszteséget. A szakemberek segítségével szeretnének egy olyan tanulással egybekötött élményt adni a táborozó gyerekeknek, ahol a váratlan forgalmi helyzetekre felkészítik őket, megismerik a forgalom dinamikáját, valamint a közlekedési eszközök működési elveit.

A reggeli megnyitón Balla László alpolgármester elmondta: nagyon reméli, hogy ebben a három napban nemcsak hasznos ismeretekkel gazdagodnak a résztvevők, hanem új barátságok is szövődnek majd. Kiemelte, hogy hatalmas szükség van a közlekedés alapszabályainak elsajátítására, hiszen mindenki részt vesz valahogyan a forgalomban. Reméli, hogy ez a jó kis csapat a megszerzett tudását majd tovább tudja adni az osztálytársaknak, szülőknek, rokonoknak annak reményében, hogy ne történhessen még egyszer egy ilyen tragikus esemény.

Bajzák Andrea ifjúsági referens hozzátette, hogy ez az alkalom egy olyan példás összefogásnak köszönhetően jöhetett létre, ami tanulsággal bír mindenki számára. A szülők és a helyi cégek, vállalkozók felajánlásának eredményeként körülbelül hatvan gyermek tanulhat, szórakozhat költségek nélkül.

Berki Fanni anyukája kiegészítette az elmondottakat azzal, hogy látva a tábor iránt érdeklődést, szeretnék a jövőben rendszeressé tenni az eseményt. Nagyon hálás a támogatóknak, hogy ebben a formában megvalósulhatott az álmuk. Nyomatékosította, hogy lassan közeledve az iskolai tanév kezdetéhez, különösen fontos a közlekedési ismeretek elsajátítása azoknak a gyerekeknek, akik egyedül járnak az intézményekbe, különórákra.

Süveges Sándor, a Süveges Képző- és Vizsgaközpont vezetője is szívesen bekapcsolódott az összefogásba, hiszen úgy gondolja, hogy nem lehet elégszer elmondani, megmutatni, felkészíteni a forgalomban résztvevőket arra, ami ténylegesen az utakon várja őket. A szemléletes, gyakorlaton alapuló oktatási anyagokkal egy élhetőbb, balesetmentes közeget szeretnének megteremteni.

Tóth Katalin, a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda vezetője is örömmel kapcsolódott csapatával a tábor megvalósításához. Elmesélte, hogy az irodájuk mindig megcéloz egy tematikus területet, mint például drogprevenció, dohányzásról leszoktató programok, amivel valamilyen célcsoport figyelmét felhívhatják a veszélyekre. Ebben a három napban szeretnék ennek a fiatal korosztálynak a bátorságát támogatni, hogy merjenek segítséget kérni, újraéleszteni, vagy akár mentőt hívni. Az online közeg iránti érdeklődést kihasználva bemutatnak majd olyan applikációkat, amiknek használatával akár életet menthetnek a tinik. Ezek ingyenesen, könnyen letölthetők a mobilokra, és a bekapcsolt helymeghatározásnak köszönhetően értékes perceket nyerhetnek a mentésben résztvevő egységek.

Lajos Norbert, a Nor-Bike Kerékpár Szaküzlet és Szerviz tulajdonosa és csapata a biciklik átvizsgálását vállalták magukra. Minden kisgyermek eszközén leellenőrzik a fékek, a váltók állapotát, és ha hiányos a KRESZ előírásai szerinti felszereltség, pótolják azt. Megtanítják a táborban résztvevőket arra is, hogy mire kell odafigyelni minden egyes elindulás előtt és után.

A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság munkatársai szakmai tudásukkal, eszközfelajánlásokkal járulnak hozzá az élményekben gazdag napokhoz.

V. B.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!