Helyi hírek 2022. augusztus 24. 11:00

Megtartották a nyári szünet utáni első bizottsági üléseket

Képgaléria
Megtartották a nyári szünet utáni első bizottsági üléseket
Megtartották a városüzemeltetési és környezetvédelmi, a művelődési és szociális, a jogi és a gazdasági ügyekkel foglalkozó bizottságok üléseit augusztus 22-én és 23-án a városháza tárgyalóiban, hogy előkészítsék és megvitassák az augusztus 25-i képviselő-testületi ülés napirendi pontjait.

A nyári szünet utáni első bizottsági ülését tartotta a városüzemeltetési és környezetvédelmi bizottság, ahol az átruházott hatáskörökben hozott döntésekről szóló tájékoztatót tárgyalta. Emellett szociális lakástámogatási kérelmek tárgyában is döntöttek.

– Az első napirendi pontunk egy örömteli eseményről szólt. Jó lenne, ha sokszor lenne ilyen. Olyan öt Félegyházához kötődő fiatalt köszöntöttünk, akiknek sportteljesítménye példaértékű. Ameddig mi nyaraltunk, pihentünk, addig ők a negyven fok ellenére is edzettek, versenyeztek. Szeretném név szerint kiemelni őket: Deák Zalán és Faragó Rómeó, akik atlétikában, futásban remekeltek, Kis-Czakó Eszter és Rekedt-Nagy Panni, akik teniszben jeleskedtek, illetve Papp Laura, aki aquatlonban ért el sikereket. Egy 20 ezer forintos sportszerre váltható vásárlási utalvánnyal jutalmaztuk őket. Ezt követően a további napirendi pontokat is megtárgyaltuk. Volt egy szintén a sporthoz köthető előterjesztés: a
Félegyházi Asztalitenisz Sportiskola támogatási kérelme, amire a bizottság egyhangúlag igennel szavazott. Emellett az orvostanhallgatók helyi ösztöndíj-támogatására vonatkozóan is döntöttünk. Örvendetes hír továbbá, hogy a házi segítségnyújtás ellátotti létszámának bővítésére is sor kerülhet. Végezetül a 2022. I. félévi külkapcsolati tevékenységekről szóló beszámoló került a bizottság elé – számolt be dr. Kis Ákos Csaba a művelődési és szociális bizottság üléséről.

– Összesen két napirendi pontunk volt: Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata 2022. évi költségvetési rendeletének módosítása, majd az egyebek napirendi pontban kérdések merültek fel. A bizottság mindkét esetben formális és ügyrendi kérdéseket tárgyalt meg. Csak példa jelleggel, a költségvetésnél a rendezvénykeret megemelése merült fel, illetve az Oskola utcai parkolók soronkénti változtatása. Mind a két napirendi pontot támogatta és elfogadta a bizottság. Egyebekben még érkezett kérdés a Korona utcai felújításról is. Mivel ez a terület szeptember 30-áig munkaterületként működik, a Libafesztivál hagyományos főző, illetve sátras programelemei a könyvtár mögötti paroklóban lesznek megrendezve, míg a többi esemény a Kossuth utca 1. és a Kazinczy utca közötti szakaszra kerül – tudtuk meg dr. Réczi Lászlótól, a jogi bizottság elnökétől.

– A gazdasági bizottság a város költségvetés rendeletének módosításával foglalkozott, ami elsősorban a pénzügyi tartalékképzésről szólt. Sajnálatos módon mindenki tapasztalja a környezetében, családjában felmerülő gazdasági nehézségeket. Az önkormányzat is ugyanebben a megfeszített helyzetben van. Ki fogunk jelölni egy megtakarítási alapot, amellyel a téli kiadásokat fedezni tudjuk. Ennek értelmében 400 millió forintos költségvetési tartalékot képez a város. Mindamellett a vállalt feladatokat teljesítjük, de azért a jövőben esedékes tételeket át kell gondolni annak érdekében, hogy adósság felhalmozása nélkül átvészeljük az előttünk álló időszakot. Ugyanakkor a bizottság számos lejáró kérelmet megtárgyalt, amely esetekben továbbra is biztosítja a bérlőket arról, hogy fogják tudni folytatni azt a tevékenységet, amiket az önkormányzati, de nem lakáscélú ingatlanokban tartanak fenn – összegezte a gazdasági ülés eseményeit Gyenes Attila bizottsági elnök.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
          

Kövessen minket a Facebookon is!