Helyi hírek 2022. augusztus 25. 16:00

Dobogós megyei tűzoltók

Képgaléria
Dobogós megyei tűzoltók
A XVI. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportverseny hétfői megnyitóján húsz csapat tagjai tettek esküt, köztük a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság versenycsapata is. A megyei válogatott sikeresen helytállt a nagy hagyományú versenyen.

Borítókép és további fotók: Kovács Andrea tű. főhadnagy Bács-Kiskun MKI és Szőke Péter BM OKF

A Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportversenyen az ország hivatásos tűzoltói mérték össze erejüket és ügyességüket százméteres akadályfutásban, horoglétramászásban, négyszer százméteres váltóban és kismotorfecskendő-szerelésben. A háromnapos rendezvénynek az UTE atlétikai stadionja és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ adott otthont Budapesten. A versenyszámok szigorú forgatókönyv szerint zajlottak, a versenyzők kedden a százméteres akadályfutásban és a horoglétramászásban, majd szerdán a csapatok a négyszer százméteres váltóban, illetve kismotorfecskendő-szerelésben mérték össze tudásukat írta oldalán a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

százméteres akadályfutás kezdő akadálya egy kétméteres palánk, amelyen át kellett verekednie magát a tűzoltónak, majd egy keskeny pallóra felfutva egyensúlyoztak a versenyzők, onnan leérve megragadták a tömlőket, amelyeket kigurítva, majd összekapcsolva osztóra kötöttek, végül a sugárcsövet csatlakoztatva, egy gyors szerelés után futottak be a célba. Ebben a versenyszámban a gyorsaság számított leginkább, ám ha szétesett a szerelés, akkor érvénytelenné vált a futam.

horoglétramászásnál a versenyzők a létrát a mászóház ablakaiba akasztották be, majd a harmadik emeletig másztak fel, a feladat akkor számított teljesítettnek, ha a párkányon is átjutottak.

négyszer százméteres váltófutás számban a váltó első tagja egy sugárcsővel és egy létrával rajtol: előbbi testesíti meg gyakorlatilag a stafétát, utóbbi pedig ahhoz kell, hogy segítségével feljusson az első akadályt jelentő kisház tetejére. Azon végigszaladva, a másik oldalán leugorva fut a váltásig, a második tűzoltó feladata, hogy átvesse magát a két méter magas palánkon, majd átadja a sugárcsövet harmadik társának. Ő futtában magához vesz két tömlőt, végigszalad velük egy nyolc méter hosszú gerendán, menet közben összekapcsolja azokat, majd a tömlőket egy osztóhoz is csatlakoztatja, a tömlőre kapcsolja a sugárcsövet, de még a váltózóna előtt le is kapcsolja azt. A váltó negyedik tagjának az a feladata, hogy odafusson a kikészített tűzoltó készülékhez, felvegye azt, majd segítségével eloltsa a korábban meggyújtott tálcatüzet. A versenyző a tálcától csak akkor futhat tovább, ha a tüzet a tálcában és ha kell, a tálcán kívül is teljesen eloltotta. A feladat megoldása után sugárcsővel befut a célba.

kismotorfecskendő-szerelésnél a berendezés típusának megfelelő módon be kell indítani a kismotorfecskendőt, egy tartályból felszívni a vizet, majd egy alapvezetéken és két sugáron keresztül célba lőni egy-egy táblára. Ezek közepén egy öt centi átmérőjű nyílás van, úgy kell célozni, hogy azon átmenjen a víz, és meg lehessen tölteni az alatta lévő tartályt. 

Bács-Kiskun megyét egy válogatott csapat képviselte, akik a megyei fordulón kimagaslóan teljesítettek, és az országos versenyről is igen szép eredményekkel tértek haza.

A következő eredmények születtek:

Horoglétramászásban a csapatok között Bács-Kiskun megye hódította el az I. helyet.

horoglétramászás egyéniben Kollár Csaba II. helyezett lett.

kismotorfecskendő-szerelés csapatversenyben a Bács-Kiskun megye csapat a dobogó III. fokára állhatott.

Az összetett csapatversenyben második helyezett lett Bács-Kiskun megye csapata.

Csapattagok:

Katona Balázs
 tűzoltó főtörzsőrmester Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Zelei Béla tűzoltó őrmester Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Kisa Péter tűzoltó főtörzsőrmester Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Pakai Szabolcs tűzoltó törzsőrmester Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Szikora Tamás tűzoltó őrmester Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Novikov János tűzoltó őrmester Kiskunmajsai Katasztrófavédelmi Őrs

Kollár Csaba tűzoltó főhadnagy Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Huczek Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Torma Barnabás tűzoltó őrmester Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Borbás Roland tűzoltó törzsőrmester Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Gyulánszky Milán tűzoltó őrmester Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
                 

Kövessen minket a Facebookon is!