Helyi hírek 2022. augusztus 26. 14:00

Támogatja a város az Újtemplom toronyóra-vezérlő rendszerének megújítását

Képgaléria
Támogatja a város az Újtemplom toronyóra-vezérlő rendszerének megújítását
Megtartotta a nyári szünet utáni első ülését Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete. A városatyák egyebek mellett arról hoztak döntést, hogy a Kiskunfélegyházi Szent István Plébánia számára 1,2 millió forint céltámogatást nyújt az önkormányzat a Szent István Templom toronyóra-vezérlő rendszerének felújításához.

A döntés előzményeként Hajagos Gyula plébános kérelemmel fordult Csányi József polgármesterhez. Ebben beszámolt arról, hogy a Szent István Templom az alapkőletételének 150. évfordulóját ünnepli idén. Mivel a templom tornyában található óramű hosszú ideje hibás, viszont a harangozó rendszert üzemeltető elektronika a megfelelő kiegészítő rendszer hozzáépítésével alkalmas lenne a tornyokban található órák összehangolt, rádiójel vezérelt működtetésére, az évfordulóra szeretnék ezt méltó módon korszerűsíteni. A harangozórendszer vezérlését készítő Passauban működő cég előzetes felmérések alapján összeállította az új vezérlőrendszer kiegészítésére, beépítésére és beüzemelésére vonatkozó árajánlatát, amelynek végösszege 3263 Euró. Ehhez kért a plébánia támogatást az önkormányzattól annak érdekében, hogy a 150. éves évfordulót méltóképpen ünnepelhesse a város.

A 12 napirendi pont között szerepelt az energiaár-emelkedések miatt szükséges intézkedések tárgyában született előterjesztés megvitatása. Ebben arról tájékoztatták a képviselőket, hogy 2022. július 1-jét követően szűkült a rezsivédelemben részesülők köre, így a villamos energia és a földgáz egyetemes szolgáltatásra – azaz a rezsicsökkentett árra – kizárólag a lakossági fogyasztó jogosult. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az önkormányzatoknak, amelyek korábban rezsicsökkentett áron jutottak energiához, a továbbiakban piaci áron kell vásárolni az elektromos áramot és a földgázt.

A hivatal szakemberei az utóbbi hetekben kalkulációt készítettek arra vonatkozóan, hogy az önkormányzatnál, a fenntartása alatt álló intézményeknél és a 100 százalék tulajdonában álló nonprofit kft.-knél a gáz és a villamos energia árának növekedése augusztus 1-jét, majd 2023. január 1-jét követően mekkora többletköltséget jelent.

Az önkormányzat eddigi 200 millió forintra tehető villamos energia és földgáz kiadása éves szinten várhatóan 2 milliárd forintra emelkedik, amely eredetileg 8,5 milliárd forint főösszegre tervezett költségvetésből nem lesz kigazdálkodható helyi takarékossági intézkedések nélkül. Természetesen a kalkuláció nem tud pontos számot eredményezni, hiszen ezen kiadások a piaci ár mellet az euró árfolyamtól is függenek.

Mint arról Csányi József polgármester közösségi oldalán (és a Félegyházi Közlöny hasábjain is) már tájékoztatást adott, első körben az alábbi intézkedések bevezetésével csökkenti a város az energiaköltségeket:

– A város nevezetes épületeinek díszkivilágításait kikapcsolják, a szökőkutakat lekapcsolják.

– A libafesztivál után valamennyi önkormányzati programot elhalasztjá, kizárólag az adventi gyertyagyújtások maradnak.

– A karácsonyi díszkivilágítás és a város ünnepi fényekbe öltöztetése elmarad, kizárólag a fenyőfa lesz felállítva a megszokott helyén. Nem lesz korcsolyapálya és óriáskerék sem.

– A legnagyobb gáz- és villanyfogyasztó sportcsarnok és uszoda nyitvatartásában és szolgáltatásaiban korlátozásokat vezetnek be szeptember 1-től.

– A múzeum, a könyvtár és a művelődési központ nyitvatartásában és működésében is jelentős korlátozásokat vezetnek be. Amennyiben ez nem lesz elég, további intézkedések szükségesek.

– Új útépítések, építkezések nem indulnak, kizárólag a már elnyert két uniós projektek megvalósítása történik meg: Zöld város folytatása a Kossuth utcán és a Vasas-pálya felújítása.

Tekintettel arra, hogy a jelenlegi működéssel, illetve a működésből adódó fogyasztással a tízszeresére megemelkedett villamos energia és földgázkiadásokat az önkormányzat nem fogja tudni kigazdálkodni (a fent említett intézkedések mellett sem), ezért – az intézményvezetők, ügyvezetők bevonásával – mindenképp szükség lesz bizonyos korlátozó intézkedések meghozatala, amelyek minél előbbi bevezetésével minél nagyobb arányú rezsimegtakarítás érhető el. Ezekről az átmeneti intézkedésekről Csányi József polgármester a következő ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.
                        

Kövessen minket a Facebookon is!