Helyi hírek 2022. szeptember 1. 10:00

Több mint kéttucat intézményében létesített napelemet a félegyházi önkormányzat

Képgaléria
Több mint kéttucat intézményében létesített napelemet a félegyházi önkormányzat
A rezsiköltségek drasztikus emelkedése közepette lépéselőnyben vannak azok az önkormányzatok, amelyek az elmúlt években jól éltek a középületek energetikai korszerűsítését, a megfizethető és fenntartható megújuló energiaforrások használatát támogató forrásokkal. Kiskunfélegyháza például így tett: a városi önkormányzat által fenntartott intézmények közül összesen 27 helyszínen valósult meg napelemes beruházás. Csányi József polgármestert a tapasztalatokról kérdeztük.

– Még 2017-ben nyújtottunk be pályázatokat önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által koordinált TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) felhívására. A három pályázatban összesen 26 helyszín szerepelt: 7 óvoda, 2 bölcsőde, 6 általános iskola, 3 középiskola, 5 szociális intézmény és egy telephely, a városfenntartói iroda, továbbá a sportcsarnok. Mindhárom pályázat támogatást nyert, és – mivel 100 százalékos intenzitású pályázatokról van szó – gyakorlatilag önerő felhasználása nélkül, tisztán pályázati forrásból valósulhattak meg a projektek. A napelemes rendszerek kivitelezése 2018. negyedik negyedévében megtörtént, a bekapcsolásuk és üzemszerű használatuk pedig zömében 2019-től, de néhány helyszín esetében 2019-2021 között, egymástól eltérően, az áramszolgáltatói átvételtől függően kezdődött. Mindemellett a 2018-ban elkészült, ugyancsak TOP-forrásból megvalósult Móra Ferenc utcai négycsoportos új óvodánk már egy kisebb napelemes rendszerrel épült.

– Milyen tapasztalatokról tudnak beszámolni azóta a fogyasztással, megtakarítással és a fejlesztés egyéb pozitív hatásaival kapcsolatban?

– A beüzemelések óta még viszonylag kevés a tapasztalat, hiszen ezek hosszú távú befektetések. Az intézmények teljes elektromos energiaigényét – egy-két kivételtől eltekintve – nem tudják fedezni a telepített napelemes rendszerek, de valamennyi fejlesztéssel érintett intézményt figyelembe véve elmondható, hogy az összes elektromos energiaigény mintegy 80 százalékát képesek megtermelni a napelemek. Ez az arány természetesen intézményenként eltérő. Azon túl, hogy a folyamatosan emelkedő energiaárak mellett a napelemes rendszerek által éves szinten megtermelt mintegy 695000 kWh elektromos áram jelentős megtakarítást jelent a fenntartó önkormányzat számára, nem elhanyagolható tény, hogy az említett három projekt kapcsán megvalósult napelemes rendszerek telepítésével és használatával az éves CO kibocsátás 625,62 tonnával csökkent, ennyivel is mérsékelve a légszennyezettség mértékét.

– Vannak-e további tervei a városnak hasonló fejlesztésekre?

– Jelenleg a TOP-Plusz forrás keretében önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című felhívásra beadott pályázatunk elbírálását várjuk. Ennek a projektnek a keretében öt intézményre kerülne háztartási méretű kiserőmű, összesen 200 kWp teljesítménnyel, ami újabb 235000 kWh/év energiatermelést és 548 tonna CO kibocsátás-csökkenést jelentene az önkormányzat számára. Bízunk benne, hogy ezeket a beruházásokat is meg tudjuk valósítani.

T. T.

 

Kövessen minket a Facebookon is!