Egészségügy 2022. szeptember 2. 14:00 Forrás: MTI

A napokban várható a parlagfűpollen-szezon tetőzése

A napokban várható a parlagfűpollen-szezon tetőzése
A napokban várható a parlagfűpollen-szezon tetőzése – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán az MTI-vel.

Országosan nagyon magas a pollenterhelés, helyenként akár extrém magas is lehet a parlagfű virágporának koncentrációja írták, hozzátéve, a héten a megerősödő szél tovább fokozhatja a pollenterhelést, amelyen az átmeneti záporok sem enyhítenek számottevően.

Idén a parlagfű virágzását az aszály késleltette, ezért egészen az utolsó augusztusi hétvégéig az allergiások enyhébb tüneteket tapasztalhattak, mint a korábbi években. Augusztus utolsó napjaiban azonban a parlagfű pollenkoncentrációja gyors ütemben emelkedett, országosan elérte a nagyon magas szintet. 
Felhívták a figyelmet arra, hogy az elkövetkező két hétben továbbra is erős tünetekre számíthatnak a parlagfűpollenre érzékenyek.

Az NNK azt javasolja, hogy az allergiások lehetőség szerint ne végezzenek fizikai munkát a szabadban, fokozottan ügyeljenek a gyógyszerek szedésére, és kövessék nyomon a szervezet polleninformációs szolgáltatását, amely naponta frissülő térképes előrejelzéssel segíti az allergiásokat és a szakorvosokat. A gyakori hajmosással, a nedves portörléssel, a ruhák beltéri szárításával, maszkviseléssel és a megfelelően időzített a kora reggeli vagy esti órákban történő szellőztetéssel tovább csökkenthetők a parlagfűpollen által okozott tünetek.

Kövessen minket a Facebookon is!