Egészségügy 2022. szeptember 9. 08:00

Szeptember közepén indul a túlsúlyos diákokat segítő csoport

Szeptember közepén indul a túlsúlyos diákokat segítő csoport
Tízalkalmas ingyenes foglalkozást hirdet túlsúlyos kamaszoknak a Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat. Téma lesz az egészséges étkezés, a mozgástudatos életmód, az örömforrások felmérése, a stresszkezelés és a relaxáció is. Az első foglalkozást szeptember 13-án, kedden 15 órakor tartják az Egészségfejlesztési Irodában.

– A csoportot azzal a céllal hoztuk létre, hogy meginduljon egy párbeszéd a fiatalok és a szakemberek között. Nem az a célunk, hogy mindenki lefogyjon a 10 hét alatt, hanem az, hogy beszéljünk erről a témáról, hogy ne legyen tabu a túlsúly, ne okozzon szorongást a fiataloknak. Azt tapasztalom, hogy a kamaszok nehezen szembesülnek ezzel a problémával, sokszor sértésnek veszik, ha felhívjuk a figyelmüket, vagy egyszerűen nem foglalkoznak vele. Sok esetben szégyenlősséget és haragot látok rajtuk. Iskolaorvosként is mindig elmondom, hogy ez egy egészségügyi probléma, de nem ez határozza meg a lényüket, nem szabad ezzel azonosulniuk, hanem ezen kívül kell értékeket találniuk magukban – fogalmazott dr. Sinkó Melinda, a csoport egyik szakmai vezetője.

Megtudtuk: a foglalkozások egy része információ átadásra épül, többek között az egészséges étkezésről, mozgástudatosságról, önismeretről, stresszcsökkentési technikákról beszélgetnek. – A fiatalok esetében legtöbbször a túlevés okozza a túlsúlyt, ezért felmérjük az örömforrásokat, és azt hogy, milyen alternatívák vannak az evésen kívül. Megpróbáljuk feltárni az evéshez kapcsolódó attitűdöket és azokat a szokásokat, amik nehezítik a fogyást. Emellett relaxációs gyakorlatokat tanítunk majd, egészséges ételeket készítünk és beszélünk arról, hogy a mozgástudatos életformát hogyan tudjuk beépíteni a mindennapokba – mondta el a csoportvezető. Emellett sok öntevékeny rész is lesz a foglalkozásokon. A fiataloknak például fel kell mérniük saját étrendjüket, étkezési szokásaikat, és ez alapján meghatározni, hogy mely ételeket érdemes nélkülözniük. A szakmai munkában több védőnő, iskolaorvos, dietetikus és személyi edző is részt vesz.



A 10-15 fős csoportba középiskolások jelentkezését várják. Az első alkalom szeptember 13-án 15 órakor lesz az Egészségfejlesztési Irodában. Jelentkezni személyesen a Védőnői Szolgálatnál lehet az Egészségközpont 216-os irodájában, vagy emailben Szalai Szabinánál az [email protected] email címen.

– Obezogén a környezetünk, vagyis arra sarkall, hogy többet együnk. Az utóbbi években az adagok mérete és kalóriatartalma megnőtt, amit a rengeteg gyorséttermi reklám is erősít. Ezeknek tudatosan kell ellenállni és odafigyelni arra, hogy egészségesek maradjunk. A szervezet működéséhez napi 2000-2500 kalória elegendő, ami valójában nem sok étel. Naponta ha 100-300 kalóriával többet eszünk az már lerakódik a szervezetben és évente 3-6 kiló pluszt is jelenthet. Sokszor alábecsüljük az elfogyasztott ételek kalóriatartalmát, ezért érdemes táblázat vagy applikáció segítségével összeírni a napi fogyasztást. A problémához az is hozzájárul, hogy sokszor az önelfogadást szembe állítják a fogyással, és azt sugallják, hogy „jó vagyok ilyennek”, nem kell lefogynom. Tulajdonképpen, ha el tudom magam fogadni, akkor tudok magamért tenni, ez pedig feltétele a fogyásnak – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: először szembe kell nézni a túlsúllyal, és motivációt találni a fogyásra. Sok esetben azért sikertelen a fogyókúra, mert irreális célokat tűzünk ki és gyorsan akarunk fogyni. Erre a szervezet az úgynevezett jojó-effektussal válaszol, és hamar visszaszedjük a felesleget.

– Ezt úgy kerülhetjük el, ha fokozatosan vezetjük be az életmódváltást. Fontos, hogy reális célt tűzzünk ki magunk elé, ami fél év alatt maximum 10 százalékos súlyvesztést jelent. Minél jobban különbözik a diéta a mindennapi életünktől, annál kevésbé hatásos, de ha fokozatosan, a saját életmódunkból kiindulva vezetünk be változásokat, akkor hosszú távú eredményt érhetünk el. Probléma, hogy sokszor kompenzálásként tekintünk a sportra és túlbecsüljük a mozgás értékét. Általában sokkal kisebb energiát vesztünk a sportolással, mint amennyit gondolunk. Például fél óra intenzív mozgással nem égetünk el egy nagyobb vacsorának megfelelő mennyiségű kalóriát. Először érdemes az étkezésre odafigyelni és utána a mozgásra koncentrálni. Fontos, hogy örüljünk a kisebb sikereknek is, hiszen az életmódváltás elején már az is eredmény, ha nem növekszik a testsúly – tanácsolja a szakember.

G. E.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!