Helyi hírek 2022. szeptember 2. 10:00

Jankovszki Ferenc Koncerttermet avattak a zeneiskolában

Képgaléria
Jankovszki Ferenc Koncerttermet avattak a zeneiskolában
Tanévnyitó ünnepséget rendeztek szeptember 1-jén, csütörtökön a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskolában.

Arra, hogy nem szokványos eseményre kerül sor, Kis-Fekete Vilmos intézményvezető a műsor elején, köszöntő beszédében utalt. Üdvözölte a megjelent Csányi József polgármestert és a nyugdíjba vonuló Jankovszki Ferencet. Reményének adott hangot, hogy a tanév zökkenőmentes és eredményes lesz. Bemutatta az új kollégákat: Janzsó Mária Borbálát és Tóth Mónika fuvolatanárt, a képzőművész tanszak, kerámia és grafika szakának művésztanárát, Szabó Ildikót, majd ismertette, hogy  Jankovszki Ferenc nyugdíjba vonulása után az intézményvezető-helyettesi munkakört Laczkó Andrea és Magyari-Benkő Gabriella tölti be.

A folytatásban Juhász Eszter első osztályos növendék hegedűjátéka következett, zongorán közreműködött Pusker Imre.

A tanévet érintő fontos információk átadása után Kis-Fekete Vilmos a nyugdíjba vonuló Jankovszki Ferenchez fordult.

– 2022. augusztus 15-én lejárt egy embernek a munkaviszonya és nyugdíjas lett. Annak az embernek, aki Kiskunfélegyháza, és a város művészeti életének a legendája. Az iskola, a zenekar és mindazok a közösségek, amiket megteremtett, megálmodott és ragaszkodott hozzájuk, most itt vannak önök körül. Gondolok az épületre, a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekarra, az utánpótlás-zenekarra – ezek mind egy ember fejéből pattantak ki. (…) Felépített egy zeneiskolát és azt a minimális tanári létszámból egy 30 tanárral működő iskolává alakította. Amikor 1988 szeptemberében, a Batthyány Lajos Általános Iskola harmadikosaként bementem a könyvtárba, mert ott volt ő, aki zeneiskolásokat toborzott, akkor nem gondoltam arra, hogy most itt fogok állni. És ez nem könnyű…  – mondta az intézményvezető.

Ezt követően egy ajándékdobozt adott át Jankovszki Ferencnek: egy kincsesládát, ami sok-sok emlékkel teli, fontos tárgyakkal van megrakva. A megjelentek felállva tapsolták meg az ünnepeltet, aki rövid köszönetet mondott kiemelve az őt körülvevő csapat: a kollégák és munkatársak, valamint a család fontosságát, és köszönetet mondva a lehetőségekért Kiskunfélegyháza városnak és mindazoknak, akik hozzájárultak.

A folytatásban az egykori tanítványok, akik ma a zeneiskola tanárai, egy darabbal kedveskedtek egykori mesterüknek, majd újabb meglepetésre került sor. Kis-Fekete Vilmos elmondta, hogy iskolájuk névadójával, Jankovszki Ferenc egykori mentorával, Balázs Árpáddal is konzultálva született meg az ötlet. Mindezek után emelték fel a következő ajándékot rejtő leplet, ami egy táblát rejtett, „Jankovszki Ferenc Koncertterem” felirattal.

A közönség vastapsa után a táblát elhelyezték a koncertterem ajtaja fölé.

Az esemény után Jankovszki Ferenc elárulta, hogy nagyon meglepték ezzel az ajándékkal. Mint mondta, teljesült a vágya, hogy mindenféle művészeti ággal megtöltve működjön az iskola. A másik álma a Borsihalmi Művésztelep volt, ahol szabadon alkothatnak a növendékek. A kettő természetesen összefügg. Végezetül elmondta, hogy nyugdíjas éveit is aktívan kívánja élni: gyakorolni, játszani, vezényelni és tanítani is szeretne. Bízik benne, hogy a nevét viselő koncertteremben is vezényelhet hamarosan.

Z. A.

Kövessen minket a Facebookon is!