Kultúra 2014. november 13. 16:45

Titkosírás megfejtéséért homokbomba járt

Képgaléria
Titkosírás megfejtéséért homokbomba járt
Molnár Ferencről és leghíresebb regényéről, A Pál utcai fiúkról szólt a Fekete Pál Emlékverseny

8 csapattal képviseltették magukat a félegyházi általános iskolák a Platán Iskolában megrendezett versenyen. A legelső feladatból egyből három lett, amikor az iskolánként 5-5 tanuló 3 különböző helyszínen, egyidőben látott munkához: Egyszerre zajlott a helyesírási, a szépolvasó verseny és a könyvtári búvárkodás.

A könyvtárban polctól polcig folyt a keresgélés, mire sikerült megválaszolni az 5 kérdést. A Darvas Iskola csapatából könyvtári kutatásra delegált 2 versenyző készült el leghamarabb:

– Nem volt nehéz, inkább közepes, ilyesmire számítottunk – mondta Réka és Dzsesszika. – Sok új dolgot tanultunk közben, például a szavak értelmezésekor a tubák, a piperkőc és a méta kivételével a többit ki kellett keresni. Ilyen volt a stanicli, a konstatál és a komfortábli. Ha így megy tovább, jó eredményre számítunk a versenyen.

A 4. fordulótól kezdve a csapatok megsokszorozhatták az erejüket, hiszen együtt küzdhettek mind az öten, bár a feladatok egyre pörgősebbeké váltak, és mind rövidebb idő állt rendelkezésre a megoldáshoz.

A totó kitöltése és a könyv-illusztrációból helyszíni tudósítás készítése után, egy titkosírás megfejtése-olvasata kínálta a következő feladatot: elvenni egy tárgyat az asztalról, és meghatározni, milyen szerepet kapott a regényben. A leggyorsabb csapatok így juthattak Geréb kalapjához, vagy akár néhány homokbombához.

A pörgős, jó hangulatú verseny – a szervezőknek és a feladatsort összeállítóknak köszönhetően – méltón tisztelgett a névadó, Fekete Pál emlékének.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!