Helyi hírek 2022. szeptember 3. 18:00

Befejeződött a Tisza hullámterének rendezése Tiszaug térségében

Képgaléria
Befejeződött a Tisza hullámterének rendezése Tiszaug térségében
15,5 milliárd forint támogatásból, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság beruházásában valósult meg a Tisza hullámterének rendezése a folyó középső szakaszán. Az átadási ünnepségre szeptember 2-án, a Tisza tiszaugi hullámterében került sor.

Káré Gábor, Tiszaug polgármestere köszöntőjében emlékeztetett a Tisza 2006-os nevezetes árvizére, amikor a vízszint 88 centiméterrel volt magasabb az addig mért legmagasabb szinttől. A természet akkor is bizonyította, hogy még mindig ő az úr. Köszönetet mondott a védvonalak gondozásáért és fejlesztéséért a Tisza mentén élők nevében.

Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója hangsúlyozta, hogy a Szolnok felett már megvalósult hasonló beruházás folytatása, így már az egész Közép-Tisza vidéken történt vízügyi beavatkozás. A „teret a folyónak”-elv alapján Tiszaugnál is visszaadtak a Tiszának olyan területet, amely árvíz esetén a benőtt természet miatt akadályozó tényező volt. Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgató-helyettese szerint a Vásárhelyi Terv továbbfejlesztése keretében szeretnék a nagy árvizek súlyosságát csökkenteni, ehhez járul hozzá az elkészült beruházás is.

Lezsák Sándor, Tiszaug és térsége országgyűlési képviselője beszédében kiemelte a folyó életéhez való alkalmazkodást, amely a Tisza mentén élők biztonságát és életlehetőségét is szolgálja. A 2000-dik év két szempontból is jelentős volt a Tisza életében: a cianid szennyeződés mellett az évszázad egyik leghatalmasabb árvize világossá tette a hullámtér rendezésének kötelességét. Lezsák Sándor néhány hónapja vízügyi szakemberekkel tíz olyan helyre látogatott el a Duna-Tisza közi Homokhátságon, ahol tározók fognak épülni a térség vízpótlására. Mind a vízpótlás, mind a Tisza hullámterének rendezése hozzájárul a Duna-Tisza közi, valamint a Tisza menti települések virágzó és élhető megmaradásához – mondta az Országgyűlés alelnöke.

Az elkészült beavatkozások a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése programban meghatározottak szerinti célt szolgálják, azaz, hogy a tározók megépítése és a nagyvízi meder vízszállító képességének növelése eredményeként a Tisza teljes hazai szakaszán a rendkívüli árhullámok csúcsvízszintje 1 méterrel csökkenjen. A beavatkozásokkal jelentősen javulnak az árvízi lefolyási viszonyok, csökkentve a tetőző vízszinteket és növelve az árvízi biztonságot. Ennek érdekében töltésáthelyezésekkel megszüntették a hullámtéri szűkületeket és eltávolították az árvizek levonulását gátló tereptárgyakat.

A projekttel közvetlenül érintett települések: Besenyszög, Szolnok, Tiszajenő, Tiszaug, Tiszapüspöki, Tószeg, Vezseny.

A Tiszaugi híd környezetében – mivel a Tisza-híd hullámtéri szűkületet képezett – árapasztó vápát alakítottak ki. Ennek keretében meglévő hullámtéri hídnyílás rá- és elvezetésének elősegítése, övzátonybontás, lefolyást akadályozó terepalakulatok bontása, hullámtéri közlekedő utakon két darab hídműtárgy építése, töltésáthelyezés mintegy 700 méter hosszban, és hullámtéren meglévő régi töltéscsonkok bontása valósult meg.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!