Helyi hírek 2022. szeptember 6. 08:00

Biztosan megszervezik jövőre is a közlekedésbiztonsági tábort

Képgaléria
Biztosan megszervezik jövőre is a közlekedésbiztonsági tábort
Iskolakezdés előtt, augusztus 23. és 25. között lezajlott az első közlekedésbiztonsági tábor Kiskunfélegyházán, amelyet egy tragikus balesetben elhunyt fiatal, Berki Fanni emlékére szerveztek. A tábor alapötlete a szülőktől származott, majd Balla László alpolgármester és Bajzák Andrea ifjúsági referens szervezésében a Halászléfőző versennyel folytatódott. Az itt befolyt jótékonysági összeg képezte ugyanis a tábor anyagi alapját. Ehhez csatlakoztak még támogatók és az a csapat, amellyel évek óta az Autómentes nap szakmai gerincét adja.

Borítókép és további fotók: Görög Anita és Fantoly Márton

Balla László alpolgármester köszönetét fejezte ki a segítőknek, a résztvevőknek, szervezőtársának és különös tekintettel a fogadó intézménynek, a Kiskunfélegyházi Göllesz Viktor Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskolának. Bajzák Andrea ifjúsági referens, a tábor főszervezője elmondta, hogy az első alkalommal 64, zömében fiúgyermeket fogadott a tábor. A helyszínen ügyességi és elméleti feladatok megismerése után a városi forgalomba is túrát szerveztek a diákoknak. Úgy véli, hogy szükség van a folyatatásra, ami a jövő évben ugyanígy iskolakezdés előtt szerveznek majd.

Berki Fanni szülei, Steiner Nikolett és Berki Zoltán bevallották, hogy nem tudták, hogyan fog alakulni ez a három nap. Nikolett eleinte bizonytalan volt a feladatát illetően, de aztán a konyhai teendők találták meg őt. Segédkezett a tábor idején az étkezések lebonyolításában, fogyasztásra készen, gyümölcs- és zöldségtálakat készített a gyermekeknek, amivel osztatlan sikert aratott. Zoltán volt a meleg étkezések felelőse, aki szintén eltalálta a gyermekek ízlését, nagyon szerették a főztjét. Hozzátették: egyáltalán nem volt zavaró vagy frusztráló a gyerekek nyüzsgése, akik nagyon tapintatosak voltak velük.

– Azt gondolom, hogy megtettük, amit lehetett. Nagyon megköszönöm minden résztvevőnek, hiszen, ha ők nincsenek, akkor mi nem tudtuk volna így megvalósítani. Minden szakmai tudásukat beletették, erőt, időt, energiát nem kímélve – mondták el végül.

Fekete-Setény Tamara rendőr zászlós, balesetmegelőzési előadó elmondta, hogy Süveges Sándorral, a Süveges Képző-és Vizsgaközpont vezetőjével közösen tartottak KRESZ oktatást, ezen kívül feladataik közé tartozott a kerékpáros ügyességi pálya gyakoroltatása és szabadidős programként gokartokat is biztosítottak. Hozzátette: szembesültek azzal, hogy nem mindenki volt lelkes a kerékpáros ügyességi pályát illetően, ezért vonzóbbá kellett tenni a feladatot ahhoz, hogy szívesebben gyakoroljanak. A feladatok sokfélék voltak: kátyús pallón kellett áthaladni, fékezés-gyakorlás, irányjelzés és tárgyátvitel is szerepelt közöttük, amiket nem mindig sikerült elsőre kivitelezni. Voltak nagyon szorgalmasak és türelmetlenek is, de végül alapvetően jól megoldották a feladatokat a gyerekek.

Süveges Sándor elmondta, hogy nagyon fontos a technikai felkészültség kerékpározáskor is. Ők is azzal szembesültek, hogy a 64 gyermek különböző felkészültséggel érkezett, így látszott az elején, hogy van mit gyakoroltatni a résztvevőkkel. A gyakorlati része a forgalomban történő kerékpározás volt, amely során minden olyan veszélyesebb pontoknál megálltak, ahol szükséges volt megbeszélni a biztonságos haladás feltételeit. Úgy véli, hogy minden fontos információ elhangzott, ami a kerékpározással kapcsolatos lehet.

Tóth Katalin, a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda vezetője is nagyon fontosnak tartotta ezt a három napot. Új feladat volt ez számukra is, amire nagyon készült az iroda. Előadást tartottak, újraélesztést gyakoroltak és jó tanácsokkal látták el a fiatalokat segítségnyújtás témában, valamit a segélyhívás és a segítségkérés gyakorlása is a program részét képezte.

Lajos Norbert, a Nor-Bike Kft. ügyvezetőjének feladata volt a 64 kerékpár átvizsgálása, az apróbb hibák kijavítása. Küldetésének érzi, és ezt a tábor során is hangsúlyozta, hogy a fejvédő használata elengedhetetlen a kerékpározás során a sérülések elkerülése érdekében. Mindezek mellett ismertette, hogy évente kerékpárszervizre is szükség van az esetleges hibák felfedezése és javítása érdekében.

Kíváncsiak voltunk egy táborozó véleményére is, így Farkas Leventét (10 éves) kérdeztük a tapasztalatairól.

– Nagyon jó volt a tábor, mert sok barátom volt ott és nagyon finom volt az étel. Tetszett a közös biciklizés is. Sokat biciklizünk anyukámmal is!

A szervezők végül elárulták, hogy vannak új ötletek és új támogatók is az ügy mellé álltak, így 2023-ban biztosan folytatódik a közlekedésbiztonsági tábor Kiskunfélegyházán.

Z. A.
            

Kövessen minket a Facebookon is!