Kultúra 2022. szeptember 8. 09:00

Kultúrsarok – Ajtó a művészet és a kultúra felé

Kultúrsarok – Ajtó a művészet és a kultúra felé
A XXIII. Kiskunfélegyházi Libafesztivál ünnepélyes megnyitóját idén új helyszínen, a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában tartják, hozzákapcsolódva a fesztivál művészeti programjához.

A kiskunfélegyházi Libafesztiválok rendszeres látogatói az évek során már megszokhatták, hogy két kiemelkedő program indítja útjának a városi rendezvénysorozatot: a városháza előtti ünnepélyes fesztiválmegnyitó és a művelődési központban helyet kapó kiállításmegnyitó. E két esemény azonban célkitűzésében nem sokban különbözik egymástól, hiszen mindkettő a kultúra, a művészet felé nyit egy ajtót. Ezt a hasonlóságot felismerve az idei Libafesztivál egy közös nyitóceremónia keretében indul útjának, amelynek a művelődési központ kiállítótere ad otthont szeptember 9-én, pénteken 16.45-kor. A hagyományokhoz híven, az eseményen köszöntőt mond Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, Csányi József, Kiskunfélegyháza város polgármestere és dr. Horváth Sándor, az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az ünnepi beszédek elhangzása után Elek Tímea mezőtúri szőnyegtervező, szőnyegszövő „Hold fonja, Nap szövi” című kiállítása nyílik meg Metzker Krisztina közreműködésével. A fesztivál népművészeti stílusához tökéletesen illeszkedő tárlatban nagy hangsúlyt kapnak a különböző színű gyapjúfonalak kölcsönhatásai, vibráló harmóniájuk vagy éppen diszharmóniájuk. Az alkotó által készített padlószőnyegek, futószőnyegek, faliszőnyegek, díszpárnák motívumai a hagyományos mintákból táplálkoznak, miközben a mai kor lakáskultúrájába is tökéletesen illeszkednek. A szövés művészetének izgalmas világát bemutató tárlat szeptember 28-áig lesz megtekinthető a művelődési központ kiállítóterében.
             

Kövessen minket a Facebookon is!