Helyi hírek 2022. szeptember 8. 17:00

Egyre több a kibertámadás hazánkban

Egyre több a kibertámadás hazánkban
A mai információmegosztáson alapuló társadalom jellemzője, hogy a technológia az élet minden területét behálózta, legyen szó közigazgatásról, ügyintézésről, kereskedelemről vagy egészségügyi ellátásról. Az internet és digitalizáció ilyen mértékű integrálása azonban nem csak előnyökkel jár: globális szinten 2022 első negyedévében rekordot döntött a regisztrált kibertámadások száma egy amerikai kutató cég felmérése szerint.

Ma már hazánkban is egyre többször találkozhatnak adathalász támadással az internet felhasználók, így nem árt tisztában lenni az interneten elkövetett bűntettek árulkodó jeleivel.

Hazai trendek a kibertámadások esetén

Az utóbbi években Magyarországon is gombamód szaporodnak a számítógépes adathalász támadások, sőt, szinte már mindennapossá váltak. Az online jelenlét során az információkkal párhuzamosan sajnos a kiberbűnözők is azonnal eljutnak a felhasználókhoz. Az internetes csalások révén nem csak a magánszemély felhasználóknak van veszteni valójuk, a hazai szolgáltatókat és cégeket is jelentős károk fenyegetik.

Mint minden, úgy az internetes átverések is napról napra változnak, rosszabb esetben fejlődnek. A regisztrált esetek alapján körvonalazódnak a mai trendek, amelyekkel nem árt tisztában lenni. Az első és talán legfontosabb trend, amelyet érdemes megemlíteni, az az idősek ellen elkövetett internetes bűncselekmények. A 60 év feletti korosztály globális szinten, aránytalanul nagymértékben esik áldozatául online átverésnek. A legtöbb esetben ezt a korosztályt nem adathalász módszerekkel támadják, sokkal inkább a pénzügyi megkárosítás jellemző.

Ha már pénzveszteségről van szó, meg kell említeni a kriptovaluta-csalásokat. Magyarországon is egyre gyakoribbak a kriptopénzekre épülő befektetési csalások. A kibertámadások e verziója leginkább a közösségi oldalakon privát üzenet formájában, e-mailben vagy online hirdetésben bukkanhat fel, amelyek legtöbbször egy beágyazott link formájában irányítja el az áldozatot egy – befektetési cégnek álcázott – hamis weboldalra. A legjobb, ha fenntartásokkal kezeljük a nagyon nagy hozamokat ígérő, azonnal megtérülő befektetési lehetőségeket.

Egyre több a kibertámadás Bács-Kiskun megyében is

2021 második felében az MNB adatai szerint rekordot döntött az adathalász támadások száma Magyarországon, és azóta sem regisztráltak magasabb értéket. Ekkor a csalók több mint 120 millió forint kárt okoztak a magyar internetfelhasználóknak. Az átverések magas száma mögött feltehetőleg az áll, hogy a koronavírus-járvány következtében a magyar lakosság zöme elkezdte aktívan használni bankkártyáját internetes vásárlás során és megszaporodott a külföldi online vásárlások száma is.

2021-ben a KSH kevesebb információs rendszer segítségével elkövetett csalást regisztrált a 2020-as adatokhoz képest, ám az idei évben már emelkedő tendencia jellemzi a számítógépes bűncselekmények számát. 2021-ben Budapesten követték el a legtöbb internetes csalást, ám a vidéki megyék közül Bács-Kiskun és Nógrád megyében volt a legmagasabb az egy lakosra jutó regisztrált adathalász bűntettek száma, amelyek körülbelül egyharmada tekinthető számítógépes csalásnak.

Forrás: Rackhost.hu  
                

Kövessen minket a Facebookon is!