Helyi hírek 2022. szeptember 9. 16:30

Libatenyésztők szakmai konferenciáját tartották a városháza dísztermében

Képgaléria
Libatenyésztők szakmai konferenciáját tartották a városháza dísztermében
Szakmai konferenciát tartottak a liba- és kacsatenyésztők részére a városháza dísztermében a szeptember 9-i és 10-i XXIII. Kiskunfélegyházi Libafesztivál eseményei kezdeteként. A megjelenteket Csányi József polgármester köszöntötte, majd dr. Horváth Sándor, az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója részletesen összegezte az ágazatban tapasztalható értékeket, eseményeket. Végezetül dr. Nagy István agrárminiszter a kormány mindenkori támogatásáról biztosította a szakmabelieket.

Borítókép és további fotók: Fantoly Márton

Csányi József beszédében kiemelte, hogy a városunknak hatalmas értéke a mezőgazdaságban betöltött szerepe. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy már Mária Terézia uralkodásának idejében, 1774-ben mezővárossá nyilvánították Kiskunfélegyházát. A város napjainkban is piacvezető pozíciót tölt be az ágazatban, hiszen a helyi vállalkozások körülbelül nyolcvan százaléka az agráriumhoz kötött. Büszkék lehetünk erre – tette hozzá. A régióban és nemzetközi szinten is elismertek vagyunk a libatenyésztésnek, az ebből készült élelmiszerek feldolgozásnak, a napraforgó olaj előállításának és a méltán híres kenyérnek köszönhetően. Látható, hogy nehézségekkel küzd az ágazat, de a magyar ember a túléléséről, az alkalmazkodóképességről volt híres eddig is, ezért kitartást kívánt a szakma képviselőinek.

Dr. Horváth Sándor, az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntőjében elismeréssel nyilatkozott a Libafesztivál hagyományairól. Örömére szolgál, hogy huszonharmadik alkalommal rendezhette meg a város a programsorozatot. Elmondta, hogy hazánk a legnagyobb hízott liba előállítója, feldolgozója, valamint exportőre. Ennek az értékét mindannyiunk érdeke megőrizni, növelni. Az ágazatban betöltött szerepnek több száz éves hagyománya van. Az alapját a rengeteg munka és felhalmozott tapasztalat adja, amit a mai kor vívmányaival, technológiai fejlődéseivel kiegészítve sikerre viszünk. Beszédét azzal zárta, hogy mindez semmit sem ér az összefogás nélkül: egy kicsit mindenkinek győzni kell, mert a rendszer, a láncolat csak akkor működik, ha megtalálja benne minden résztvevő a saját érdekét is.

Dr. Nagy István agrárminiszter szerint hatalmas feladat a mezőgazdasági ágazat piacvezető szerepének fenntartása. A termelésben résztvevőknek konkrét célokat kell meghatározni, hogy a döntéshozók annak érdekében tudjanak cselekedni. Sajnálatát fejezte a már két évtizede zajló, a mezőgazdasági dolgozókat sújtó nehézségek, tényezők miatt. Kijelentette, hogy az ágazat minden résztvevőjének feladata van az iparágban: az állattenyésztőnek, a felvásárlónak, a feldolgozónak egymástól függ a fennmaradása. Megemlítette, hogy az elmúlt években zajló madárinfluenza-járványok rendkívüli terhet raktak a gazdák és az ipari többi szereplőjének vállára, aminek kezelése komoly kihívást jelent. Emlékeztette a jelenlévőket a marketingtevékenységek erősítésére, hiszen e nélkül nem lehet emelni a termékek nívóját. Beszéde végén felhívta a figyelmet, hogy a minisztérium nem hagyja magára a mezőgazdaságban dolgozókat, mivel mintegy négymilliárd forintnyi támogatással kívánja kompenzálni a károkat elszenvedő gazdákat.



V. B.
            

Kövessen minket a Facebookon is!