Gazdaság 2022. szeptember 14. 14:00 Forrás: Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Tíz éve képzi a kecskeméti Mercedes-Benz gyár a jövő mérnökeit

Tíz éve képzi a kecskeméti Mercedes-Benz gyár a jövő mérnökeit
A kecskeméti Mercedes-Benz gyár már több mint egy évtizede támogatja a hallgatók gyakorlatorientált képzését azért, hogy már az egyetemi tanulmányaik során olyan versenyképes ismereteket szerezzenek, amellyel a járműipar legjobbjai lehetnek és biztos egzisztenciához jutnak a munkaerőpiacon.

Borítókép: A Neumann János Egyetem és a Mercedes-Benz gyár duális képzési programjához a 2022/23-as tanévben csatlakozott hallgatók

A Mercedes-Benz kecskeméti gyára és a Neumann János Egyetem a kezdetek óta dolgoznak közösen. Együttműködésük, a duális képzés sikertörténetté vált, amelyet a mára már duális diplomát szerzett hallgatók eredménye is bizonyít. A gyár a mindennapi munka során alapozhat a hallgatók duális képzésben megszerzett magabiztos, naprakész ismereteire és folyamatosan várja a jövő mérnökeit.

Idén immáron harmadik alkalommal indul el a hallgatók körében évről-évre népszerűbb „Made in Kecskemét” tantárgy, amely célja, hogy a hallgatók tanulmányaik alatt, közvetlenül autóipari szakemberektől olyan tudást szerezhessenek, amelynek köszönhetően felkészültebben és eredményesebben kezdhetik meg pályafutásukat a diplomaszerzést követően. A szemeszter első előadását a megszokott módon Christian Wolff gyárigazgató tartja meg.

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár az elmúlt években folyamatosan bővítette a duális képzésben való részvételét, amely jubileumához érkezett. Éppen 2012-ben, a kecskeméti Neumann János Egyetemen elsőként a járműmérnök szak indult el, amely kijelölte és megalapozta a felsőoktatási intézmény és a gyár közötti együttműködés hosszú távú sikerét. Idén pedig már harmadjára indul el a „Made in Kecskemét” szabadon választható kurzus – mindez jól mutatja a felsőoktatási intézménnyel való együttműködés, a közös képzés és a kurzus sikerét.

Legyen szó a szakiskolai oktatásról, vagy a felsőoktatási képzésről, a Mercedes-Benz kecskeméti gyára stratégiai kérdésként tekint a jövő járműipari szakemberinek képzésére és egyben a saját utánpótlására.

Mára már összesen 7 különböző egyetemi szak várja azokat a fiatalokat, akik az autógyártásban képzelik el a szakmai jövőjüket. A járműmérnöki képzés mellett a gépészmérnök, mérnökinformatikus, logisztikai mérnök, nemzetközi gazdálkodás, pénzügy-számvitel, illetve gazdálkodási és menedzsment szakok segítenek gyakorlatias és versenyképes ipari ismeretekhez juttatni a hallgatókat.

A duális képzés, és különösen a „Made in Kecskemét” kurzus népszerűsége abban rejlik, hogy a tantárgy közelebb hozza az elméleti képzést és a gyakorlati tapasztalatot. Az előadásokon a hallgatók bepillanthatnak a gyár működésébe, megismerhetik a gyártás, illetve a gyártástámogatás különböző területeit, sőt, szakmai érdekességeket is hallhatnak a gyár vezetőitől és mérnök szakembereitől.

Az egyetemmel folytatott évtizedes együttműködés a szakmai utánpótlás képzése miatt különösen fontossá válik most, a kecskeméti gyárban induló jelenlegi – jelentős infrastrukturális fejlesztésekkel járó, valamint új technológiák, eljárások elsajátítását igénylő – beruházás miatt is. Megkezdődött a duális programok bővítése, amelyekbe a társaság várja az érdeklődő fiatalokat – a duális képzésbe csatlakozó hallgatókat és a gyakornoki programba jelentkezőket is.

A Mercedes-Benz számít azokra a fiatal hallgatókra, akik a jövőjüket az autógyártásban és Kecskeméten képzelik el.

                  

Kövessen minket a Facebookon is!