Kultúra 2022. szeptember 15. 08:00

Százszorszép – Megjelent Fliszár Károly György verseskötete

Százszorszép – Megjelent Fliszár Károly György verseskötete
A tavaly decemberi mesekönyv, a Zümike, a méhecske megjelenése után máris új kötettel jelentkezett Fliszár Károly György. Ezúttal egy verseskötettel örvendeztette meg olvasóit.

A szerző elmondta, hogy előző munkája, a Zümike, a méhecske nagyon sikeresnek mondható. A történet aktualitása nem csökkent, sőt, a méhek veszélyeztetett léte vagy az aszályhelyzet miatt talán ma még fontosabb a mondanivalója, mint bármikor. Hozzátette: ezek a kis jószágok a barátaink és kötelességünk, hogy segítsük őket.

Megtudtuk az írótól, hogy számára a Covid egyértelműen lehetőség volt arra, hogy újra az írás felé forduljon. Az első kötete a vidámságé volt, vigaszt adott, a második már versek és novellák gyűjteménye volt, majd jött Zümike, a méhecske és most a negyedik kötet teljes egészében verseket tartalmaz.

– Versírás közben érzem sokszor, hogy mennyire szalad az idő, mennyire kevés van arra, hogy az ember azokat leírja, és azokról beszéljen, amik igazán fontosak – mondta Fliszár Károly.

Százszorszép a címe, mert eredetileg száz verssel készült a kötet, bár a végén mégis 102 került bele. Elmondta, hogy minden eszközével arra törekszik, hogy a hétköznapokról írjon, hiszem véleménye szerint sokkal fontosabbak, mint a nagy események. Ilyen például a futás, ami 12 éve az élete része, a róla írt versek megtalálhatók a kötetben. Emellett Kiskunfélegyházáról is talál az olvasó költeményt, hiszen ahogyan fogalmaz: minden értelemben otthon vagyok ebben a városban.



A címre egyik kedvenc virága okán esett a választása. Úgy vallja, hogy a versek is valahol szóvirágok, így a kötetben 10 versenként egy-egy csodálatos, magyar virág képe köszön vissza. Követik az évszakok múlását a növényképek: a hóvirággal kezdődik, és a levendulával végződik.

Z. A.
         

Kövessen minket a Facebookon is!