Helyi hírek 2022. szeptember 21. 08:00

Bács-Kiskun Megye Egészségügyéért-díjat kapott a kórház félegyházi kollektívája is

Bács-Kiskun Megye Egészségügyéért-díjat kapott a kórház félegyházi kollektívája is
Szeptember 15-én vette át dr. Körtvélyessy András telephelyvezető főorvos a Bács-Kiskun Megye Egészségügyéért-díjat Rideg László megyei elnöktől. Mint arról korábban már a Félegyházi Közlöny is beszámolt, idén öt egészségügyi intézmény, városi kórházi telephely részesült a megyei önkormányzat elismerésében, amelyek dolgozói a járványhelyzet idején is önfeláldozó munkát tanúsítottak: a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kecskeméti kollektívája, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház telephelye, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kiskunfélegyházi telephelye, a Bajai Szent Rókus Kórház és a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház.

Az indoklás szerint „az egészségügy dolgozói jelesre vizsgáztak az elmúlt időszak megpróbáltatásai, nehézségei során minden területen. A legnagyobb teher a kórházakra nehezedett úgy fizikailag, mint mentálisan. A kórházak dolgozói a járványhelyzetben önfeláldozó munkát tanúsítottak. Szakmai teljesítményük és betegközpontú szemléletük kimagasló volt a nehéz és ismeretlen helyzetben. Csak egymást segítve, erősítve voltak képesek nap mint nap újult erővel harcba szállni a vírussal. Nem lett úrrá rajtuk a kétségbeesés, emberfeletti kitartással látták el az időnként megoldhatatlannak tűnő feladatot, odaadással vitték mások terheit, hogy segítsék a bajbajutottakat, erőt adjanak a szenvedőknek, reményt az aggódó hozzátartozóknak. Ebben az ádáz küzdelemben a hivatásuk iránti elköteleződés és szeretet győztes haderőt jelentett és jelent ma is.”

Dr. Körtvélyessy András nem tudott részt venni a megyei közgyűlés szeptember 10-i ülésén, amikor az elismerő díjakat ünnepélyes keretek között átadták a kitüntetetteknek. Ezért szeptember 15-én, a megyei elnök irodájában vette át az erről szóló tanúsítványt. Ezt követően kérésünkre elmondta, hogy munkatársai nevében is köszöni az elismerést, és úgy érzi, hogy az intézmény maximálisan kivette a részét és helytállt a covid, illetve post-covid-ellátás terén egyaránt. 

– 2020 decemberében és 2021 januárjában volt a legnagyobb terhelés az intézményen. Kiskunfélegyházán történt az utókezelése azoknak a fertőzötteknek, aki nem kerültek lélegeztetőgépre, a járvány csökkenését követően pedig nagy számban kerültek be a rendszerbe post-covidos betegek. 2021 márciusában a Korányi Tüdőgyógyászati Kórháztól kértünk szakmai segítséget, az ő tapasztalataikat megismerve és alkalmazva indítottuk el a post-covid osztályt. Azt hiszem, méltán vagyunk büszkék arra, hogy miközben a betegek jelentős része ágyhoz kötötten, oxigénigénnyel került be hozzánk, mindenki a saját lábán, minimális oxigén mellett, vagy teljesen anélkül tért haza. Ezúton is köszönetet mondok kollégáimnak azért a szakmai munkáért és emberi odaadásért, ami ezeket az eredményeket lehetővé tette, hiszen valamennyi eset egy-egy emberi sors – fogalmazott a telephelyvezető főorvos.
                          

Kövessen minket a Facebookon is!