Hirdetmények 2022. szeptember 21. 12:00

Tűzifaprogram a magyar családok részére

Tűzifaprogram a magyar családok részére
Az orosz-ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt energiaválság alakult ki Európában. A Tűzifaprogram célja, hogy a tűzifával még nem rendelkező magyar családok számára az idei téli energiaszükségletet biztosítsa és kiszolgálja a lakossági igényeket. A kezdeményezést nem szociális szempontból, hanem az energia-veszélyhelyzet megoldása érdekben indította el a kormány, amelynek keretében az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységesen maximált áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben. Ezen felül az erdőgazdaságok továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget.

Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. Kiskunfélegyháza a KEFAG Zrt. működési területéhez tartozik. 

A program keretében vásárolható tűzifa mennyisége és fajtái:

Háztartásonként maximum 10 erdei köbméter tűzifa vásárolható, de van lehetőség a maximális mennyiségnél kevesebb, illetve részletekben történő vásárlásra is. A Tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa vásárolható; az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. A programban hengeres tűzifa vásárolható.

A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként:

  • Keménylombos: 30 000 Ft
  • Lágylombos: 19 000 Ft
  • Fenyő: 19 000 Ft


A KEFAG Zrt. az általa kezelt erdőterületeken lehetőséget ad a lakosság részére ágfagyűjtésre. Gyűjtési lehetőségre a kijelölt erdőterületeken van lehetőség. Ezeken a területeken jellemzően a fakitermelési munka során fel nem dolgozott, 5 cm-nél kisebb átmérőjű vékonyfa marad. Az egyéni gyűjtés során az ágfát minden kiterjedésében mérhető kupacokba, úgynevezett sarangokba kell rendezni a szakszemélyzet által kijelölt helyen. A rőzsegyűjtési lehetőség csak a megvásárolni kívánt mennyiség ellenértékének befizetése után lehet. Erdei köbméterenként forgalmi adót is tartalmazó ára:

Keményfa gally: 6350 Ft
Puhafa gally: 3810 Ft


A tűzifa szállításának díját az ár nem tartalmazza, az átvételi pontról a felhasználási helyre, azaz a háztartásokig történő szállításról, illetve a fa feldolgozásáról a vásárlónak kell gondoskodnia.

A Tűzifaprogramban történő részvételre jogosultak

A program keretében magyar lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek vásárolhatnak tűzifát a lakcímkártyájuk bemutatásával. A felhasználási hely az igénylő lakcímét igazoló hatósági igazolványán (lakcímkártyán) feltüntetett, címadatokkal megjelölt hatályos tartózkodási hely, vagy ennek hiányában lakóhely.

Egy háztartásra vonatkozóan összesen legfeljebb 10 erdei köbméter tűzifa vásárolható.

A Tűzifaprogramban a 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége.

A Tűzifaprogramban vásárolt tűzifa árának befizetése, a fa átadása a vásárlóknak

A befizetőhelyeken történik a fa megrendelése és az egységes, maximált ár befizetése. A program keretében vásárolt tűzifát a vásárlók kizárólag az állami erőgazdaságok által meghatározott helyen és módon vehetik át.

Kiskunfélegyháza település lakói a KEFAG Zrt.-hez fordulhatnak, amennyiben élni szeretnének a Tűzifaprogram adta lehetőségekkel.

Elérhetőségek:

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.
Bugaci Erdészet

6114 Bugac, Felsőmonostor 545.
Szabó Norbert
Fahasználati műszaki vezető
Telefon: +36 30 689-7398
E-mail: [email protected]
Weboldal: www.kefag.hu

További termék a KEFAG Zrt. kínálatában:

Széldeszka: 11 000 Ft + ÁFA (bruttó: 13 970 Ft)
Kanyó Béla
Fűrészüzem vezető
Telefon: +36 30 405-0692

Tűzifa átvételi hely:
KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

Bugaci Faipari Üzem
6114 Bugac, Felsőmonostor 545.
GPS: 46.657813, 19.673070
Telefon: +36 76 575-520
E-mail: [email protected]
                   

Kövessen minket a Facebookon is!