Helyi hírek 2022. szeptember 22. 12:00

Fokozott óvatosságot kérnek a vasúti átjárókban

Fokozott óvatosságot kérnek a vasúti átjárókban
Az idei évben a vasúti átjáróban sajnálatosan megnövekedett balesetek miatt fokozott figyelmet kérnek a rendőrség munkatársai az autóvezetőktől. Fekete-Setény Tamara rendőr zászlós, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság balesetmegelőzési előadója felhívta a figyelmet néhány nagyon fontos szabályra.

Borítókép és további fotók: Fantoly Márton



Mivel egy átlagos személyszállító vonat súlya több száz tonna is lehet, és 100-120 km/h sebességgel haladhat a pályán, hirtelen fékezésre képtelen. Ekkora mozgási energiánál a fékút hossza több száz méteres lehet, az ütközés a mozdonyvezető részéről elkerülhetetlen. A rendőr zászlós kiemelte: a baleset elkerülése csak a közúti jármű vezetőjén (vagy esetenként a gyalogosokon) múlik. Hangsúlyozta: csak akkor szabad a vasúti átjáróba behajtani, ha meggyőződött róla, hogy vasúti jármű nem közlekedik, és az átjárón folyamatos áthaladás lehetséges. Ha vasúti jármű közlekedik, vagy a fénysorompó „tilos” jelzést ad, ha a félsorompó csapórúdja mozgásban van (vagy le van eresztve) illetve, ha az átjáró túloldalán nincs elegendő hely ahhoz, hogy a jármű teljes terjedelmében áthaladhasson, akkor az átjáróba tilos behajtani.



Elmondta: ha a fénysorompó fehér villogó fényt ad, az nem „szabad” jelzés, csupán a berendezés üzemkész állapotát jelzi. Ugyanez igaz a nyitott sorompórúdra: nem jelenti azt, hogy nem jön vonat. Ha a vasúti átjárót biztosító berendezés nem működik, minden esetben meg kell állnunk az átjáró előtt. Különös figyelmet kell fordítani olyan átjárókra, ahol a növényzet, vagy más akadály miatt nem kellő távolságban beláthatók, vagy ahol az út vagy a vasúti pálya ívben halad. Zavaró tényező lehet a szembe sütő nap, ami elvakíthatja a vezető szemét, illetve a telefonálás is figyelemelterelő lehet, ezáltal balesetveszélyes. A vasúti átjáró tilos jelzése a gyalogosokra, a kerékpárosokra is vonatkozik, de még a megkülönböztető jelzést használó járművekre is.



A vasúti átjáró megközelítésének szabályai:

– A vasúti átjárót csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni.  

– Biztosított vasúti átjárón csak akkor szabad áthajtani, ha mindkét sorompó nyitva van, a fényjelző vagy a hangjelző berendezés nem ad tilos jelzést, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér jelzést ad.

– A vasúti átjárón folyamatosan, azaz megállás nélkül, legalább 5 km/órás átlagsebességgel szabad áthaladni.

– Vasúti átjáróban és közvetlenül vasúti átjáró előtt tilos előzni.



Fekete-Setény Tamara elmondta, hogy külön korlátozás nincs a vasúti átjárónál alkalmazott sebesség mértékére, ezt az adott útszakaszon megengedett sebességhatár szabályozza.

Végezetül nyomatékosan kérte: Ne bízzuk magunkat a véletlenre és a megszokásra!

Z. A.

                  

Kövessen minket a Facebookon is!