Helyi hírek 2022. szeptember 24. 08:00

Komposztálás panelházban

Komposztálás panelházban
Sokan nem is gondolnák, hogy egy kis odafigyeléssel akár panelházban is könnyen lehet a hulladék mennyiségét csökkenteni. A megvalósításhoz csupán elhatározásra van szükség.

Mielőtt hozzákezdünk a folyamathoz, fel kell mérnünk, hogy hozzávetőlegesen mennyi komposztálható hulladékot termelünk. Ennek megfelelően válasszunk egy jól zárható tárolót. Használatbavétel előtt kibéleljük a doboz alját falevelekkel vagy faforgáccsal. Ez kettős célt szolgál. Az egyik, hogy nem ragad oda a konyhai hulladék a doboz aljára, a másik, hogy a nitrogéndús konyhai hulladékot széntartalmú anyaggal elegyítjük, mely ideális komposztálási körülményeket segít elő.

A konyhai hulladék gyűjtése közben rétegelve rakjuk a tárolóba a nitrogéndús és a szénben gazdag összetevőket, ezzel gátat szabva a rothadási folyamatoknak és a kellemetlen szagnak. Ezután keresnünk kell egy helyet, ahová a komposztot kihelyezzük. A kihelyezésnél figyeljünk arra, hogy a hulladékot szétterítés után száraz levelekkel takarjuk le, a többit pedig hagyjuk a természetre. Saját eszközeinkkel, a háztartásunkban keletkezett lebomló szerves hulladék elkülönített kezelésével hozzájárulunk egy tisztább és élhetőbb világhoz, melynek igen is fontos részei vagyunk – írta oldalán a megyei önkormányzat.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!