• Kezdőlap
  • Hírek
  • Kultúra
  • Szeretetre született – Szűts Tamás évfordulós kiállítása nyílt a könyvtárban
Kultúra 2022. szeptember 24. 14:00

Szeretetre született – Szűts Tamás évfordulós kiállítása nyílt a könyvtárban

Képgaléria
Szeretetre született – Szűts Tamás évfordulós kiállítása nyílt a könyvtárban
70kedek címmel Szűts Tamás szobrászművész kiállításának megnyitója volt szeptember 23-án, pénteken a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A megjelenteket Abonyi Szilvia, a könyvtár igazgatója köszöntötte, aki elmondta, hogy az alkotó szeptember 10-én ünnepelte hetvenedik születésnapját, természetesen a kerek évszám adta a
kiállítás címének ötletét is.

Laczkóné dr. Szabó Klára nyugalmazott pedagógus, városunk díszpolgára szerint Szűts Tamás
szeretetre született, egy szabad ember, aki örömmel dolgozik. Úgy véli, hogy minden munkafolyamatát a szeretet veszi körül. Részletesen ismertette az alkotó önálló kiállításait, amire eddig 50 alkalommal került sor, valamint 170 alkalommal volt csoportos kiállítása a többi között külföldön is, Ukrajnában, Dániában, Szabadkán vagy Németországban. 41 alkotásával találkozhatunk köztereken és közintézményekben Kiskunfélegyházán, Tiszaalpáron, Kunszentmiklóson, Pannonhalmán, Tiszaújfalun, Fülöpjakabon, Kunszálláson, Móricgáton, Orgoványon, Kecskeméten, Dunavecsén, Izsákon, Szegeden, Romániában és Németországban is.

Részletesen ismertette az alkotó műveit, köztük a Dunavecsén található Petőfi Sándor bronz egészalakos szobrot is. Kiskunfélegyházán is számos művével találkozhatunk: a Platán Általános Iskolában, a Dózsa György Általános Iskola udvarán, az uszodánál, a polgármesteri hivatallal szemben, a Szent János téren, évfordulós zászlótartó a Szent István Templomban, dombormű a református templom szószéke felett, a Móra Ferenc gimnázium emlékparkjában és az alsótemetőben.

Sokoldalúságát jellemzi, hogy érmeket, plaketteket, plasztikákat is készít és restaurálási munkáknál is számíthat rá a város. Szűts Tamás mindezek mellett előadóművészként és színpadi szerepekben is kiváló és jótékonysági munkáját is megismerhette a közönség.

– Most, ha összegezem Tamás munkáját, mi jellemzi őt? Szerintem: az alkotó embert betölti a szeretet. Ez mindig a közelünkben van és ez a legfontosabb az ember számára. Ez élteti testünket, lelkünket, ez tölt el valamennyiünket célokkal és feladatokkal – mondta el végül Lackóné dr. Szabó Klára.

Szűts Tamás szobrászművész beszédében az érzéseiről vallott: elmondta, hogy az első, amit érez, az a
boldogság, hiszen néhány nappal a hetvenen túl is, jó egészségben itt lehet. Megköszönte mindenkinek, aki megtisztelte őt a figyelmével és külön háláját fejezte ki párjának, Fülöp Piroskának, hogy az alkotás kissé zűrzavaros folyamatában is kitartott mellette. Megtudtuk, hogy bátorításra és ösztönzésre van sokszor a művésznek szüksége, amit mindig maradéktalanul megadott neki Piroska, még akkor is, amikor a legnehezebb időszakát élték életüknek. Végezetül egy klasszikus mondattal fejezte be mondandóját: – 5 év múlva, veletek, ugyanitt!

Az est folyamán Tóth Gyula nyugalmazott pedagógus zenei műsorelemeit hallhattuk: gitárral és énekkel tette még hangulatosabbá az eseményt. A kiállítás október végéig megtekinthető.

Z. A. 
                  

Kövessen minket a Facebookon is!