Helyi hírek 2022. október 17. 08:00

Szépen halad a Móravárosi bölcsőde építése

Képgaléria
Szépen halad a Móravárosi bölcsőde építése
Várhatóan a jövő év március végére elkészül az összesen 519 millió forint pályázati forrás (Területfejlesztési és Operatív Program és hazai forrás), továbbá több mint 97,4 millió forint önkormányzati önerő felhasználásával megvalósuló bölcsődeprojekt Kiskunfélegyházán – tudtuk meg Csányi József polgármestertől.

Borítókép és további fotók: Fantoly Márton

A kétcsoportos Móravárosi bölcsőde építése idén februárban kezdődött el a Szilfa és a Csanyi út sarkán.
– Az alapozásokat követően megtörtént az épület szerkezeti kivitelezése. A válaszfalak állnak, a vakolás és a belső festés szinte teljesen elkészült, a falburkolási munkálatokat megkezdték. Végeztek a tetőbádogozással és a lapostető szigetelésével is, hamarosan a tetőfedési munkák kivitelezése is megkezdődik. Beépítették az épület nyílászáróit, beleértve a Szilfa utcára néző, köralakú homlokzati ablakokat. Az épületen kívül megtörtént a külső közművek, alapvezetékek fektetése, belül pedig a villanyszerelés alapcsövezése, az elektromos vezetékek behúzása, a gépészeti alapvezetékek csövezése, valamint a belső gépészeti munkák (víz-, csatornaszerelés) is elkészült. Az átadásig hátravan még a szaniterek, csaptelepek, szerelvények elhelyezése, valamint a tereprendezés, többek között a színes zöldfelület és a fákkal teli árnyas kert kialakítása – számolt be kérésünkre a polgármester az aktuális részletekről.


Mint arról korábban már beszámoltunk, a hagyományos szerkezettel épített, egyszintes középület a Móraváros és Bikahegy városrészében lévő Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény Csanyi úti telephelyének a területén belül épül fel. 

A bölcsőde 28 férőhelyes, kétcsoportos, mintegy 520 négyzetméter alapterületű, egyszintes épületben kap helyet. A magastetős részben a kiszolgáló helyiségek, a lapostetős egységben pedig a bölcsődei funkciók kapnak helyet. E kettőt a bejárati előtér köti össze, amely egyben a főbejárattal szemben található játszóudvarra vezet. A játszószobák közvetlen kapcsolattal rendelkeznek a nagy és árnyékolt teraszokkal. Ez utóbbiak az épületet körbeölelik és az intenzív kertészeti kialakításnak köszönhetően a játszóudvarhoz kapcsolódnak. A bejárati közlekedő tér másik oldalán kapnak helyet a bölcsődei személyzet irodái, öltözői, vizesblokkja, a dolgozói teakonyha és a melegítőkonyha, valamint a raktárak, mosodai és gépészeti kiszolgálóhelyiségek. A bejárattal szemben található egy többfunkciós, az előtérrel részben összenyitható tér, amely étkezésre, szülői értekezletek, ünnepségek megrendezésére is lehetőséget kínál, de a játszóudvarral is összenyitható.

A megvalósuló új intézménnyel együtt Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata immár három, területileg megfelelően elosztott bölcsődével fog rendelkezni, így a Móravárosi és a Kiskunfélegyháza délkeleti részén élő szülőknek nem kell a város túlsó pontjaira ingázniuk a gyermekeikkel. Az új bölcsőde jelentősen enyhítheti a jelenleg meglévő kapacitáshiányt – hangsúlyozta Csányi József.
                    
T. T. 

                                

Kövessen minket a Facebookon is!