• Kezdőlap
  • Hírek
  • Helyi hírek
  • A szociális támogatások bővítésére tettek javaslatot a Veled a Városunkért Egyesület képviselői
Helyi hírek 2022. szeptember 28. 10:00

A szociális támogatások bővítésére tettek javaslatot a Veled a Városunkért Egyesület képviselői

A szociális támogatások bővítésére tettek javaslatot a Veled a Városunkért Egyesület képviselői
A gazdasági megszorítások következményeiről, a szociális segítségnyújtás lehetőségeiről, a társasházi korszerűsítésekről és a helyi erdők védelméről tartott sajtótájékoztatót szeptember 27-én, kedden a Veled a Városunkért Egyesület képviselőcsoportja.



Horváth Tamás (MSZP) szerint a bekövetkezett gazdasági megszorítások kompenzálásaként a városnak szükséges volna azonnali, fenntartható támogatásokkal segíteni az arra rászorulókat. Mint mondta, az egyesület képviselői több határozati javaslatot és rendeletmódosításra tett javaslatot nyújtottak be az elmúlt héten, amelyeket a héten megtárgyal a képviselő-testület és annak bizottságai is. Ezek a javaslatok alapvetően az egyre súlyosbodó megélhetési nehézségekre és az energiaárak drasztikus növekedésére reagálnak.

– A
települési támogatások rendszerének bővítésére tettem javaslatot, már november 1-jétől. Ez négy fő elemből áll: rendkívüli gáz, illetve áram ártámogatásból, a szociális szilárd fűtőanyag mennyiségének és a természetbeni juttatások körének kibővítéséből. Ez utóbbi alatt elsősorban a gyógyszertámogatásokat értem – mondta el a képviselő, majd kifejtette a részleteket. A jelenleg is működő települési gáz- és áramtámogatás elsősorban azokat segíti – mondta el – akik rendkívül alacsony jövedelemmel rendelkeznek. Ezt megőrizve javasolják tovább bővíteni a kedvezményezettek körét minden olyan családdal, ahol az egy főre jutó jövedelem 150 ezer forint alá esik. A támogatás mértékét itt köbméterenként 250 forintban, de maximum havi 20 ezer forintban javasolják megállapítani. Az egyedül élők esetében ez a határ 114 ezer forint lenne. Az áramtámogatást hasonló rendszerben 5, illetve 10 ezer forintban maximálnák, míg a szociális tűzifa-támogatást a jelenlegi egy köbméterről két köbméterre emelnék, 3 millió forint keretösszegig. Ugyancsak javasolják a szociális alapú gyógyszertámogatás összegét 10-ről 15 ezer forintra emelni. A város gazdasági lehetőségeit figyelembe véve az ideiglenes, azaz egy fűtési idényre vonatkozó támogatások keretösszegét 51 millió forintban maximálnák.



Németi Hajnalka (DK) az épületek energetikai korszerűsítésének fontosságát hangsúlyozta, aminek támogatására szerinte külön forrást kellene biztosítani a költségvetésben. A képviselő asszony az elszökő energiát megakadályozó fejlesztések folytatását szorgalmazza, elsőként az önkormányzati tulajdonban lévő épületeken.

– Újra kellene gondolni, hogy az energetikai korszerűsítések költségeihez hogyan tudna hozzájárulni az önkormányzat, hogy minél több társasházat segítsünk hozzá például kazánkorszerűsítéshez, szigeteléshez, nyílászárócseréhez. Erre kértem fel képviselői indítványomban Csányi József polgármestert – ismertette.



Kis-Szeniczey Kálmán arra hívta fel a figyelmet, hogy az augusztus 4-én megjelent törvénymódosítás megkönnyítette a fakitermelés szabályait. Ez a helyzet inspirálta, hogy képviselői indítvánnyal éljen helyi erdővédelmi intézkedéseket szorgalmazva. A 6 pontos javaslatcsomag lényege, hogy az önkormányzat a saját tulajdonú erdőiben ne engedélyezze az erdőművelési tervtől eltérő fakivágásokat, hanem a szigorúbb erdőtörvénynek megfelelő korábbi szabályokat alkalmazza. Javasolta továbbá, hogy erre ösztökélje a város a területén lévő más erdőtulajdonosokat is. Fontosnak tartaná azt is, hogy a mezőőri szolgálat,
a közterület-felügyelet és a polgárőrség fokozott figyelemmel őrködjön a téli időszakban az erdők vagyonbiztonsága felett.
                  

Kövessen minket a Facebookon is!