Kultúra 2022. október 1. 16:00

Tamási Áron munkásságáról rendeztek konferenciát Lakiteleken

Tamási Áron munkásságáról rendeztek konferenciát Lakiteleken
Emlékülést tartottak a lakiteleki Hungarikum Ligetben Tamási Áron születésének 125. évfordulója alkalmából szeptember 26-án, a Magyar Művészeti Akadémia és a Népfőiskola Alapítvány szervezésében. Ezt megelőzően a békéscsabai Jókai Színház Tamási Áron: Vitéz lélek című művét adta elő a lakiteleki Petőfi Sándor Művelődési Házban.



A színházi előadás előtt Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke megnyitójában köszöntötte a Magyar Művészeti Akadémia jelen lévő Kossuth-díjjal, illetve más magas kitüntetésekkel elismert íróit, költőit, irodalomtörténészeit és filmrendezőit.



A három felvonásos, Vitéz lélek című székely történetet megtekintették a környező, nagyobb települések iskolás csoportjai Kiskunfélegyházáról, Kiskunmajsáról, Tiszakécskéről és Lakitelekről. A gyermekek mellett az orgoványi, a jakabszállási és a lakiteleki nyugdíjas klubok is képviseltették magukat.



Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas színházi rendező, a Nemzeti Színház igazgatója köszöntőjében Tamási Áronnak a magyar színházi életben betöltött jelentőségét hangsúlyozta. Mint mondta, a Nemzeti Színház repertoárjában napjainkban egyszerre három Tamási mű is szerepel, a Vitéz lélek előadást már ő maga is rendezte.



Tamási Áron senkihez sem hasonlítható, lélekemelő módon tud mesélni, gyönyörű üzeneteket fogalmaz meg. A Vitéz lélekben is azt tanítja, hogy a Jóisten állandó megpróbáltatások elé állítja nemzetünket, de a magyarság minden helyzetből fel tud állni, ezért hihetjük azt, hogy jövőre vagyunk ítélve, nekünk dolgunk van ebben a világban – összegezte gondolatait a direktor.



A színházi előadást követően Tamási Áron tiszteletére emlékülést szervezett a Magyar Művészeti Akadémia a Lakitelek Népfőiskola Kölcsey Házában. Bertha Zoltán irodalomtörténész, Márkus Béla irodalomtörténész, Szobolits Béla filmrendező és Szörényi László író, irodalomtörténész osztotta meg szakmai gondolatait Tamási Áron életéről, műveiről, hatásáról a napjaink életére. A zárszót Vári Fábián László költő, műfordító, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője mondta. Az emlékülést Mezey Katalin költő vezette.
                        

Kövessen minket a Facebookon is!