Helyi hírek 2022. szeptember 30. 08:00

Elkészültek a Fürdőszálló újjászületésének tervei

Elkészültek a Fürdőszálló újjászületésének tervei
A közös tervezés és régióban, divatos szóval élve: desztinációban gondolkodás volt a visszatérő eleme a turizmus világnapján, szeptember 27-én megrendezett Félegyházi Turisztikai Találkozónak. A nagy érdeklődés mellett megtartott színvonalas programon Csányi József polgármester a kiskunfélegyházi Fürdőszálló és környezetének felújítására vonatkozó tervekről is szót ejtett. Egyfajta figyelemfelkeltés volt ez a nagyszabású projekt iránt, aminek részleteit a közeljövőben tervezik a széles nyilvánossággal megismertetni.

Egy impozáns elképzelés

– Van turisztikai potenciál a városban és a környező településekben. Ezt bizonyítja az a fejlesztési csomag is, amit a választókörzet 24 települése Lezsák Sándor országgyűlési képviselő összefogása mellett készített elő, körvonalazva a következő fejlesztési ciklus fejlődésének irányait. A kisebb-nagyobb projektek – összesen mintegy 100 milliárd forint értékben – minden egyes települést érintenek, és egymást erősítve egy olyan jövőképet vetítenek előre, ami új fejezetet nyithat térségünk turisztikai lehetőségeiben is. Reményeink szerint ezeknek a fejünkben és a tervezőasztalon már körvonalazódott fejlesztéseknek 2024-től a megvalósítása is előtérbe kerülhet – fogalmazott Csányi József.



Kiskunfélegyháza – fejtette ki a polgármester – egy igen impozáns tervvel: a Fürdőszálló és környékének átfogó újragondolásával kapcsolódik az említett térségi koncepcióhoz.



– Elsősorban a Fürdőszállóra és a félegyházi élményfürdőre koncentrálva próbáltunk meg olyan turisztikai attrakciót létrehozni, ami vonzóvá teheti városunkat és a környező településeket egyaránt. A megálmodott fejlesztések egyik irányelve a fenntarthatóság. A teljes koncepció érinti a Fürdőszállót, mögötte a fürdőt, a környező zöldfelületeket. Új elemként egy rendezvényház és egy 44 szobás sportszálló is helyet kapna a komplexumban. Előbbi 250 főig konferenciáknak, esküvőknek és egyéb rendezvényeknek adna helyet, a szállórész pedig a sportcsarnokhoz kapcsolódó eseményekre érkező csapatok, cégek, vállalkozások és az önkormányzat vendégeinek elszállásolásában juthatna szerephez. A fejlesztés kapcsán vizes élményelemekkel bővülne a strand, a vendégek kényelmét fekhelyek, nyugágyak tennék komfortosabbá, teljesen megújulna az uszodarész, és 100 négyzetméteres szaunavilág is épülne – árulta el a polgármester. Mint mondta, a további részletekről hamarosan nyilvános fórumon számol be.

A házigazda

A kiskunfélegyházi Tourinform irodavezetője, Olasz Anita a program házigazdájaként és előadóként is jelen volt. Elmondta egyebek mellett, hogy a 10 éves félegyházi Tourinform – az egységes arculattal és több mint 100 taggal rendelkező hálózat részeként – a Magyar Turisztikai Ügynökség egyik irodája. Magyarország turizmusát képviselve az ide érkezőknek Kiskunfélegyháza és régióját, az innen más tájakra készülőknek a közelebbi és távolabbi vidékek értékeit ajánlják.



Többek között a Magyar Turisztikai Ügynökség ingyenes kiadványaival segítik a különböző hazai turisztikai célpontok népszerűsítését. Az iroda fő szolgáltatása az információk begyűjtése és továbbadása. A térséget érintően ezekről adatszolgáltatási kötelezettségük van a Nemzeti Turisztikai Adatbázis felé. Ezért is kérik a településeket, intézményeket, szervezeteket partnerségre a rendezvényekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos folyamatos tájékoztatás terén. Mindezeken túl foglalkoznak a testvérvárosi kapcsolatokkal is.



A félegyházi Tourinform iroda munkájának színvonalát jelzi, hogy a legutóbbi minőségbiztosítás szerinti értékelésen 95 százalékot értek el. De kiváló referenciájuk lehet a mostani, turizmus világnapja alkalmából megrendezett esemény is. A városháza dísztermében megjelent népes hallgatóság előtt 20 előadó foglalta össze, hogy az általa képviselt szervezet, közösség mivel és milyen módon tud hozzájárulni a közös célhoz. Ez pedig nem más, mint hogy Kiskunfélegyházát és térségét jegyezzék közkedvelt, vonzó turisztikai célpontként Magyarország térképén.

Gyógyulás gyógyvízzel

Egyebek mellett a városi kórház gyógyászati részlegének értékeit ismertette dr. Körtvélyessy András főigazgató-helyettes. Mint fogalmazott, a jelenleg Magyarországon elérhető fizikoterápiás és balneoterápiás kezelések itt a betegek rendelkezésére állnak, és rövidesen – hévízi mintára – fizetős szobák is elérhetőek lesznek.



A főigazgató-helyettes elmondta, hogy a 2507 méterről felszínre hozott magas metakovasav-tartalommal rendelkező hidrogénkarbonátos gyógyvíz alkalmas mozgásszervi, kardiológiai és nőgyógyászati panaszok enyhítésére. A gyógyvíz szűretlenül, mindenféle kezeléstől és idegen anyagtól mentesen kerül a fürdő medencéibe. A hűtés – 51 fokról 36 illetve 38 fokra – nem hideg víz hozzáadásával, hanem egy speciális hőcserélő rendszer segítségével történik. A gyógyfürdőegység fürdőgyógyászat, fizikoterápia és gyógytornarészlegekből áll. A gyógyvizes medence mellett többek között súlyfürdő, víz alatti csoportos torna, masszázs, iszapkezelés, víz alatti vízsugármasszázs, szénsavkád-kezelés, gyógyúszás, tornatermi csoportos és egyéni gyógytorna, fizikoterápiás kezelések szolgálják a betegek gyógyulását. A kezelések orvosi beutalóval vehetők igénybe.



Dr. Körtvélyessy András kitért arra is, hogy a jövőben szeretnének szerepet vállalni a sportrehabilitációban, de azoknak az egészségügyi turizmust érintő lehetőségeknek a feltárására is nyitottak, amelyek a leendő Fürdőszálló-beruházás és a kórház gyógyászati részlegének lehetséges kapcsolódásaiban rejlenek.  

A szélmalomtól a börtönmúzeumig

A leggyakoribb hívószavak a Kiskunfélegyházára ellátogató turisták körében a szélmalom, a börtönmúzeum, Petőfi Sándor, Móra Ferenc, valamint a kun, jászkun, kiskun örökség – osztotta meg tapasztalatait Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója a jelenlévőkkel. A három múzeumos intézmény – ahogy ő fogalmazott – a Kiskun Múzeum mellett a Petőfi Sándor emlékházat és a Móra Ferenc emlékházat foglalja magában, összesen 22 kiállítással.



Emellett tárlatvezetésekkel, rendezvényekkel és múzeumpedagógiával is színesítik a múzeum szolgáltatásainak körét, és a helyi gyermekcsoportok mellett speciális kínálatuk van a kiránduló osztályoknak. A Félegyházára érkező turisták városi sétákon vehetnek részt a múzeum munkatársainak kíséretében, vagy akár önállóan fedezhetik fel a látnivalókat, a Mesél a város applikáció segítségével. Hogy mindezekről a lehetőségekről minél szélesebb körben értesüljenek az érdeklődők, nagyon sok kitelepülésen vannak jelen a Kiskun Múzeum szakemberei, ezzel is öregbítve Félegyháza hírnevét.



Mészáros Márta elárulta azt is, hogy a leggyakrabban felmerülő kérdésekre megtanulták a helyes válaszokat, legyen szó a városi fürdő gyógyvizének összetételéről, a városban fellelhető fagyizókról, kávézókról, vagy akár szálláshelyekről… Remélem – mondta – hogy ez fordítva is igaz, és a Kiskun Múzeumot jó szívvel ajánlják vendégeiknek a félegyházi szolgáltatók, szállásadók, magánemberek.

Szakemberek, versenyképes tudással

Dr. Bánki-Horváth Mihály, a KÖZGÉ szakképzési centrum képviseletében az intézményben folyó turizmusképzés céljairól számolt be. Ez pedig nem kevesebb – mondta el – mint hogy a négy évvel ezelőtt indított képzést az iskola pénzügyi gazdálkodási és logisztikai képzéseihez hasonlóan Magyarország 10 legjobb képzése közé minősítsék.



– Olyan szakembereket szeretnénk adni a szakmának ezen a területen, akik érzékenyek Félegyháza értékeire, világnyelveket beszélnek, és járatosak a program-, a sport-, kulturális és a gyógyturizmusban egyaránt – foglalta össze.

Olvasni mindig öröm

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár sokszínűségét Abonyi Szilvia igazgató mutatta be a klasszikus könyvtári szolgáltatásokat, kiállításokat, programokat, olvasást népszerűsítő kezdeményezéseket is érintve.



Az intézmény – amellett, hogy családi és baráti programok találkozási pontja – többek között Kajla, valamint Tájak, korok, múzeumok pecsételőpontjaként, zenei és kulturális rendezvények szervezőjeként turisztikai szerepet is vállal.

2,5 hektáron 7 medence

A Félegyházi Termál Parkfürdőt vezető Kelemen József arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy Félegyházán régre tekint vissza a saját fürdő igénye. Már 1900-ban létesült strand a téglagyári tavaknál, 1926-ban pedig megépült a Fürdőszálló, fürdési és szállási lehetőséget kínálva a városba érkező turistáknak. A strand 1960-ban létesült a Fürdőszálló és a kórház közötti ligetes területen, majd 1982-ben épült meg a fedett uszoda és kapta meg mai formáját és képét a fürdő. Azóta folyamatosak a felújítások, fejlesztések. 2007-ben volt egy komplex átalakítás, amikor a medencék csempeburkolatot, a termálvízzel töltött medencék vízforgató berendezést kaptak. 2017-ben újult meg az öltözőszárny és az üzletek, az elmúlt években pedig a kültéri medencéket korszerűsítették és fejlesztés folyamatos tendenciaként van jelen az intézmény életében.



Az 1901-ben megfúrt, gyógyvíz minősítésű termálkútból töltik meg a kórház mellett a városi strand medencéit is. A növekvő vízigény kielégítésére 2007-ben egy másik kutat is fúrtak. Jelenleg – számolt be a fürdővezető – 2,5 hektáron 7 (4 kül- és 3 beltéri) medence van. A kültériek szezonálisan, a beltériek folyamatosan várják a fürdőzőket. Ezen kívül merülőmedencével kiegészített szauna és gőzkabin-szolgáltatás is a látogatók rendelkezésére áll. A városi fürdő Kelemen József szerint elsődleges turisztikai célpontja a városba érkező vendégeknek.  

Középpontban a kultúra és a sport

A városi sportcsarnokot négy évvel ezelőtt vette át a Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. – Azóta arra törekszünk, hogy milyen tartalommal töltsük meg a házat, és programjainkat integráljuk a város kulturális életébe Azt hiszem, lassan rájövünk erre a tematikára – mondta el Iványi Ferenc, a programiroda igazgatója.



– A sportrendezvények sok embert vonzanak a városba, ezt a közönséget igyekszünk egyéb programokkal is az intézmény falai között tartani, és másokat is ide vonzani. Jó kapcsolatot ápolunk a város intézményeivel, sportszervezetekkel. Többek között e kapcsolatoknak köszönhetően hoztuk létre a félegyházi olimpikonok, legendás edzők, legendás testnevelők, valamint büszkeségeink képcsarnokát. Emellett gyűjtjük azokról a fiatalokról a képeket, akik kilépve a város kereteiből országos szinten végzik sporttevékenységüket – emlékeztetett az igazgató.



Hozzátette: a sportcsarnok multifunkcionális, a városi rendezvények jelentős része már a mellette lévő szabadtéren zajlik. Maga az épület ifjúsági rendezvényeknek, koncerteknek is helyet ad, és rendszeresek a festmény- és fotókiállítások. Egyre több országos diákolimpiai döntő jön Félegyházára, júniusban az erőemelő Európa-bajnokságnak adott helyet a sportcsarnok, de voltak táncos rendezvények és táncszínházi előadás is annak a tudatos törekvésnek az eredményeként, ami a sport és kultúra révén szeretné az intézményt a félegyházi turizmus színhelyévé, célpontjává tenni.

Rocktár – Ónodi Árpád

A Nemzetközi Oldalkocsis Találkozóról, mint szívügyéről beszélt Ónodi Árpád főszervező hozzátéve: ez az esemény vonzza Félegyházára a legmesszebbről az embereket.



– Többek között Ausztráliából, Floridából, Szibériából, a Kanári-szigetekről és Norvégiából is érkezett vendég a rendezvényre. Az oldalkocsis motorosok közössége nem érint tömegeket, de annál összetartóbb. Az egész világról útra indulnak, ha színvonalas körülmények között találkozhatnak egymással. Ezek az emberek sokszor a családjukkal, akár a háziállataikkal együtt érkeznek, és ha jól érzik itt magukat, elviszik a város és a környék jó hírét magukkal. Oda is, ahol esetleg több ezer hasonló érdeklődésű ember fordul meg. Mert ezek az emberek járják a világot találkozóról találkozóra, és megosztják egymással a tapasztalataikat. Például Németországba, ahol a világ legnagyobb, 30 évre visszatekintő oldalkocsis találkozóját szervezik meg rendszeresen 2 ezer motor és 5 ezer ember jelenlétében.



Ez jól szemlélteti, hogy milyen potenciál van hosszú távon a félegyházi rendezvényben. Amikor úgy döntöttünk, hogy Félegyházára hozzuk ezt a programot, egyrészt az elfogultságunk motivált bennünket, ugyanis mi is űzzük ezt az életformát a családdal. Ugyanakkor azt is felismertük, hogy ez egy komoly piaci rés.



A Félegyházi Oldalkocsis Találkozón kiállításokkal, szakmai bemutatókkal várjuk a közönséget, de a lényeg az együttlét, a közös élmény. Több házasság is köttetett már ilyenkor, és lánykérésekben sem volt hiány. A tapasztalatokat hasznosítva évek óta dolgozunk egy nemzetközi crossmotor verseny elindításán is Félegyházán – számolt be Ónodi Árpád.

Kézműves sör és street food

A kézműves sörök turizmusban betöltött elvitathatatlan szerepét támasztotta alá Balogh Máté, az Ágyú Kézműves Sörgaléria és az évek óta sikerrel megrendezett Sörfesztháza rendezvény képviseletében. Mint elmondta, a sörgaléria nyitvatartása – az igényekhez igazodva – hétvégére korlátozódik. Ekkorra időzítik az időszakos kiállításokat is, amelyek a kézműves sörök, hamburgerek vagy egyéb, streeat food jellegű ételek kíséretében könnyed, kellemes kikapcsolódást nyújtanak a látogatóknak.



A Sörfesztháza immár hét alkalommal töltötte meg a kulturált, családi szórakozást kereső sörkedvelő közönséggel a szabadtéri helyszínt, ahol nemcsak jókat enni és inni lehet, de a család legkisebb tagjai is remekül szórakozhatnak, animátorok felügyelete mellett. A szervezőcsapat egyébként rendezvények teljes büfészolgáltatását is vállalni tudja 10-től 200 főig kitelepüléssel és street food jellegű étkeztetéssel.

Petőfi kávéja

Gyenesné Papdi Annamáriának, az Anno Kávéház baristájának köszönheti Kiskunfélegyháza és a világ a Petőfi-kávé megszületését. E különlegesség önmagában is elegendőnek bizonyult már ahhoz, hogy a költő gyermekkorának szeretett városába vonzzon rajongókat. A Petőfi nevét viselő presszókávé, az arcképével díszített capuccino és az általa ihletett alkoholos kávé kizárólag itt, az Anno Kávéházban fogyasztható.



Az ötletgazda barista azt is elmondta, hogy az alkotófolyamatban nagyon sok segítséget kapott a Tourinform iroda munkatársaitól. A félegyházi kuriózumot a Petőfi-emlékévhez kötődően vették fel az itallapra, amit a Szülőföldemen című vers kéziratával és Petőfi Sándor kávézási szokásairól szóló tájékoztató szöveggel is elláttak, az italkülönlegességeket pedig Dobos Zsuzsanna félegyházi keramikusművész által készített egyedi csészékben szolgálják fel.



A kávézót felkereste már maga Petőfi Sándor is, hogy megkóstolja a nevét viselő finomságot. Pontosabban a Petőfi200 eseménysorozat kapcsán őt megszemélyesítő Bánföldi Szilárd színművész, aki a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat felkérésére bújik rendre a költőóriás bőrébe és verselve, közösségi oldalakon posztolva, szelfizve, rendezvényeken feltűnve népszerűsíti annak költészetét. A látogatásáról készült, és a közösségi oldalakon posztolt rövid videó több tízezer követőhöz vitte el Félegyháza és a Petőfi-kávé hírét, szerte a világban.

A vadnyugat keleten

A western hagyományokat ápoló Fekete Lovastanya különleges hangulatával érkezett a turisztikai eseményre Dévai Csilla, amely – fogalmazott – a vadnyugatot hozza el keletre, az alföldi rónaságba. A tanya számos lovas és western rendezvénynek ad otthont, többek között az úgynevezett Westend Fesztnek, aminek neve mostanra egybeforrt Félegyháza nevével.



A rekreáció és sport jegyében egy aktív családi hétvége eltöltésére épp úgy alkalmas a tanya, mint egy délutáni elvonulásra. Egyelőre két apartmanban tudják fogadni a szállóvendégeket, de két éven belül tervezett western-falu létrehozását követően jelentősen bővülhet ez a szám.

Színvonalas szálláshelyek, különleges sportágak



Az előadók között több szálláshely-, rendezvényház-üzemeltető számolt be tapasztalatairól és mutatta be vállalkozását, közöttük Csontosné Retkes Mónika, Hargitai Zsuzsa és Czakóné Bartucz Katalin.



Isán András szálláshely-üzemeltetőként elsősorban sportolókkal áll kapcsolatban. Ő a vállalkozása mellett a teqball sportágat is bemutatta, amely véleménye szerint Félegyházán is ígéretes jövő előtt áll. A labdarúgás és az asztalitenisz elemeinek kombinálásával kialakított sportág – amit egy ívelt asztalon játszanak – egyébként magyar találmány, és már 140 országban jelen van.



Patyi Zoltán az erőemelők képviseletében arról számolt be, hogy a nemrégiben Félegyházán megrendezett Európa-bajnokság után – amelyre 18 országból érkeztek a résztvevők – esély van arra, hogy jövő szeptemberben a világbajnokságot is a városban rendezzék meg. Egy ilyen színvonalú esemény felhelyezheti Félegyházát a magyarországi sportturizmus térképére.

Kulturális vonzerő koncertekkel

Kis-Fekete Vilmos, a Kiskunfélegyházi Fúvószenekari Egyesület gondozásában álló 30 férőhelyes, 2000 négyzetméteren fekvő Borsihalmi Művésztelep és Ifjúsági Szállóban rejlő lehetőségekre hívta fel a jelenlévők figyelmét. Mint elmondta, az ingatlan rendszeresen otthont ad zenei és művészeti táboroknak, de Félegyháza iskolái számára is ideális feltételeket kínál erdei iskolák, táborok lebonyolításához. Az egyesület minden pályázati lehetőséget megragadott az elmúlt időszakban, aminek következtében az épületet sikerült felújítani.



Mára egy hőszigetelt, korszerű nyílászárókkal és fűtéssel rendelkező, ebédlőhelyiséggel és melegítőkonyhával ellátott szálláshely áll a csoportok, családok rendelkezésére Félegyházától 10 kilométerre, félúton Tiszaalpár felé. A nyugodt, elszigetelt környezet alkalmas elvonulásra, nagyobb rendezvények, családi és baráti összejövetelek lebonyolítására. A zenei táborokon edződött környezetben még soha senki nem tett panaszt a zaj miatt…



Kis-Fekete Vilmos intézményvezetői minőségében beszélt a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskoláról is, amit a város egyik nagy kulturális motorjának nevezett. Mint mondta, a nemrégiben birtokba vett, megújult épületben régi nagy álmuk vált valóra a nagyszerű akusztikával rendelkező koncertteremmel. Erre építve egy olyan koncertbázis létrehozását határozták el, ami Szeged és Budapest között félúton, Félegyházán szólíthatná meg a komolyzenét szerető közönséget, és ami a kulturális turizmus egy speciális szegmense lehetne a városban.

Nyitott műhelyfoglalkozások

A művészet turisztikai vonzerejének lehetőségeivel szeretne jól élni a Holló László Képzőművész Kör is. Rátkai Zsuzsa elmondta, hogy a közösség hagyományos értelemben vett képzőművészeti tevékenységet folytat, főtéri műtermükben pedig nagy szeretettel fogadnak minden – helybéli és távolabbról érkező – vendéget.



Minden csütörtökön ott dolgoznak, bárki bemehet, körülnézhet, de szívesen támogatják az érdeklődők kezdeti szárnypróbálgatásait is. Külön öröm számukra, ha fiatalok érkeznek a rajztanulás szándékával. A nyitott műhelyfoglalkozások, kiállítások a városhatárokon túlról is vonzzák az érdeklődőket. Legutóbb a libafesztiválon éltek nagyon sokan a festési lehetőséggel.

Térségben gondolkodva

– 15 éve vagyok Bugac község polgármestere, szorosabb kapcsolatba 2010 óta kerültem a turizmussal. Akkoriban kezdődött a pétermonostori ásatás, és szerveztük meg az első Kurultájt. Az egyik és legfontosabb tapasztalat, amit ez idő alatt szereztem, hogy e téren nem lehet sikereket egyedül elérni! Óriási eredmény, hogy Lezsák Sándor vezetésével elkészült a térségi turisztikai attrakció-fejlesztési terv, ahol a 24 település elképzelései szerepelnek több mint 100 milliárd forint értékű projektekben. Ahogy az is rendkívüli érték, hogy ma együttgondolkodtunk a turizmusról.



De szintet kell lépni, és megteremtve annak a módját, hogy ezt a sokszínű attrakciót közösen tudjuk kínálni, desztinációként kell megjelennünk. Az elmúlt években ad-hoc jelleggel fejlesztünk a térségben, projektjeink nem kapcsolódnak egymáshoz. Meg kell találni a módját, hogy miként tudjuk a bugaci fejlesztést a félegyházival és a tiszaalpárival egységbe fonni! Erre kínál lehetőséget a 24 település által készített terv, aminek a megvalósítását mindannyiunknak kívánom! – foglalta össze gondolatait Szabó László, Bugac polgármestere.

Zarándokok, vallási turizmus

Petőfiszállás képviseletében Kiss Katalin zárta a konferencia felszólalóinak sorát. Az ország második legnagyobb tanyavilágával rendelkező, mindössze 1550 lelket számláló település szép példája annak, hogy a turisztikai sikerek nincsenek direkt összefüggésben a méretekkel és a népességgel. A látnivalók a település értékeit hivatottak bemutatni, de az itt élő emberek büszkeségéről, tartásáról, istenhitéről is beszélnek.



Van itt egykori iskolában kialakított kápolna, kiállítóterem, a vasútállomás helyt ad egy vasúttörténeti kiállításnak, és Petőfiszálláson található az Alföld egyik legszebb Mária-kegyhelye, Pálosszentkút. Itt évente több ezer zarándok fordul meg. A pálos atyák mindenkit szívesen fogadnak, zarándokházukban 20-30 fő elszállásolására van lehetőség. A településhez közel található a közkedvelt kirándulási hely, a Péteri-tó, amely az utóbbi években szikessé vált ugyan, de a még mindig páratlan élményt nyújt a madárrezervátum megtekintése.



Rendhagyó séta sztorikkal

A turizmusnapi rendezvény közös városi sétával zárult, amelyen Mészáros Márta múzeumigazgató kalauzolta végig az érdeklődőket, rengeteg izgalmas történettel fűszerezve az utat. Az utolsó állomás a Kiskun Múzeum volt, ahol egy tárlatvezetésnek is részesei lehettek a legkitartóbbak.

Tóth Timea
                       

Kövessen minket a Facebookon is!