Helyi hírek 2022. szeptember 30. 11:30

Új üzletet építene a Bankfaluban az Integrál Zrt.

Képgaléria
Új üzletet építene a Bankfaluban az Integrál Zrt.
Húsz napirendet tárgyalt meg szeptemberi ülésén a félegyházi képviselő-testület. Elsőként a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) tagjai tettek esküt és vették át megbízólevelüket Csányi József polgármestertől. Közöttük Papp Vivien (Constantinum) diákpolgármester.

A grémium döntése alapján Kiskunfélegyháza csatlakozott a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer 2023. évi pályázati fordulójához, és erre 4 millió forint előirányzatot biztosított.

Mint ismert, öt év kihagyás után 2015-ben döntött arról a képviselő-testület, hogy ismét csatlakozik a Bursa Hungarica többszintű támogatási rendszerhez, amely a felsőoktatásban már tanuló vagy a továbbiakban tanulni kívánó, szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok támogatásához kíván hozzájárulni. Ennek pénzügyi fedezetét három forrás adja: a települési és a megyei önkormányzatok, továbbá az intézményi támogatás. A pályázatot a helyi önkormányzat írja ki minden évben, majd az elbírálás és a havi összeg pályázónkénti megállapítása is helyben történik. A megyei önkormányzat tetszőleges összeggel kiegészítheti a megítélt ösztöndíj összegét, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig megduplázza azt.

Az önkormányzatok számára az ösztöndíj pályázati rendszerében való részvétel önkéntes. Kiskunfélegyháza 2016 óta minden évben 4 millió forint költségvetési keretösszeget nyújtott e célra, amivel évente 71-93 felsőoktatásban résztvevő, szociálisan rászoruló kiskunfélegyházi fiatal továbbtanulását tudta már eddig is segíteni. A 2021/2022. tanév második félévében, és a 2022/2023. tanév első félévében az ösztöndíjban részesített pályázók közül 4 fő 11 800, 72 fő pedig 4900 forint összegű önkormányzati támogatásban részesült 10 hónapon, azaz két egymást követő féléven keresztül.

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer 2023. évi fordulójához történő csatlakozásról megszületett döntés értelmében október 3-áig kell kiírni a települési önkormányzatoknál az „A” típusú pályázatot a jelenlegi felsőoktatási hallgatók számára, valamint a „B” típusú pályázatot, a felsőoktatási tanulmányokat 2023. szeptemberében megkezdők számára. A pályázatok benyújtásának határideje: 2022. november 3., mely pályázatokat 2022. december 5-éig kell elbírálni.

Átvállalt többletköltségek

Megérkeztek az első, immár megemelt díjat tartalmazó közüzemi számlák az önkormányzathoz. Erről Csányi József polgármester számolt be a képviselő-testületnek. Mint mondta, ahhoz, hogy a szociális otthonok és a bölcsődék fűtése továbbá áram szolgáltatása biztosított legyen, valamint, hogy a közvilágítást változatlan módon tudja az önkormányzat működtetni, már most 132 millió forintot kell hozzátennie az önkormányzatnak. A gyermekétkeztetés többletköltségeinek a felét ugyancsak átvállalja a város december 31-éig. Ehhez a testület mintegy 32 millió forintot szavazott meg. A polgármester kihangsúlyozta ezek mellett, hogy még mindig stabil az önkormányzat gazdálkodása. Körülbelül 300 millió forint általános tartalékkal rendelkezik a város, de – aláhúzta – év végéig bizonyosan számítani kell még további plusz kiadásokra, ami ezt az összeg fogja csökkenteni. Várhatóan ugyanis további intézmények energiaszámláját kell kipótolnia az önkormányzatnak a következő hónapokban is. Ennek a helyzetnek a rendezése most a legégetőbb – fogalmazott a városvezető.

Új üzlet a Bankfaluban

Egy 2025 négyzetméter alapterületű, önkormányzati tulajdonú ingatlan értékesítéséről is határozott a képviselő-testület a Bankfaluban, amit az Integrál Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. vásárol meg 8 millió forint + áfa összegért, hogy üzletet építtessen rajta. A társaság egy korszerű, vásárlóbarát, nagy eladóterű és széles választékkal rendelkező élelmiszer és vegyiáru kiskereskedelmi üzlettel kíván ily módon a városrészben megjelenni. A tervezett épület alapterülete kevéssel marad el a 300 négyzetmétertől, ebből az eladótér nettó alapterülete mintegy 170 négyzetméter lesz. A telek fennmaradó részén külön behajtóval valósulna meg a személygépkocsi parkoló, illetve az áruszállító tehergépjárművek közlekedési útvonala. A pályázó a kereskedelmi egység üzemeltetéséhez 8 fő alkalmazott foglalkoztatását tervezi – derül ki az előterjesztésből.

T. T.
            

Kövessen minket a Facebookon is!