Kultúra 2022. szeptember 30. 14:00

Levéltári konferencia Petőfiről

Levéltári konferencia Petőfiről
Szeptember 28-án tartotta meg XXI. Levéltári Napját a kecskeméti Cifrapalotában a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára. A „Petőfi kora” című rendezvény a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat támogatásával valósult meg.



A vendégeket Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte. Megnyitóbeszédet mondott dr. Ö. Kovács József, a Magyar Nemzeti Levéltár tudományos igazgatója. Az esemény levezető elnökeiként dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora és dr. Kötél Emőke, a Neumann János Egyetem könyvtárigazgatója működtek közre.



A konferencián Kiskunfélegyházát Kőfalviné Ónodi Márta főlevéltáros képviselte. Előadásának témájául a félegyházi Petőfi-kultusz bemutatását választotta. Mondanivalójának középpontjába Petőfi Sándor „Szülőföldemen” című versét állította, bemutatva az „Ez a város születésem helye…” verssor Félegyházára, a helyi Petőfi-kultuszra gyakorolt hatását. Az előadó egy interaktív játékra invitálta a nézőközönséget. Arra kérte a jelenlévőket, hogy számolják össze, az előadásban hány olyan félegyházi emlékműről, alkotásról, kiadványról, termékről lesz szó, amely valamilyen formában a „Szülőföldemen” című versnek állít emléket, illetve ahhoz kötődik. A harmincperces, vetített képekkel kísért előadásban Kőfalviné Ónodi Márta először a helyi kultusz főbb helyszíneit mutatta be.



A Hattyúház után a Petőfi-emlékházról, majd a Petőfi-szoborról beszélt részletesebben. A következő nagyobb tematikus egységet a kultusz félegyházi ápolóinak szentelte. Végezetül a kultusz különböző megjelenési formáit vázolta fel, megemlítve a sokféle kül- és beltéri műalkotást, az irodalmi és zenei téren megjelent kultuszelemeket, valamint a „Petőfi 200” programsorozat által inspirált gasztronómiai újdonságokat is. Az előadás után a hallgatóság soraiból azok, akik részt kívántak venni a játékban, leadták megfejtéseiket. Hárman találták el a helyes megoldást, ők Kiskunfélegyháza város ajándékcsomagját: egy-egy üveg Petőfi-bort, egy-egy „Mi Petőfink” című CD-t és egy-egy zacskó Petőfi-cukorkát kaptak ajándékba.

A visszajelzések alapján az előadás sikeres volt és elérte célját: a megye különböző településeiről érkezett vendégeknek bemutatta a helyi Petőfi-kultusz sokszínűségét, öregbítette a város hírnevét, illetve népszerűsítette a félegyházi Petőfi-kiadványokat és Petőfi-termékeket.  

                  

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek