Helyi hírek 2022. szeptember 30. 15:30

Ülésezett a megyei közgyűlés

Képgaléria
Ülésezett a megyei közgyűlés
Tasson tartotta szeptemberi közgyűlését, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, szeptember 30-án. A hagyományoknak megfelelően helyi termékek kóstolójával várták a meghívottakat. A jelenlévőket Németh Gábor, Tass polgármestere köszöntötte, majd bemutatta a települést. Mint mondta, történelmük kötelezi őket arra, hogy értékeiket tovább éltessék és a fiatal nemzedékkel megismertessék.

A napirendi pontok tárgyalása előtt Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke bemutatta a közgyűlés tagjainak dr. Svircevic Nikola-t, a megyei önkormányzat új aljegyzőjét.

A közgyűlés hét napirendi pontot tárgyalt. Rideg László elnök beszámolt a két testületi ülés közötti ügyekről. Kiemelte, hogy eddig összesen 556 projekt valósult meg a megyében TOP forrásból, ami összesen 105 milliárd forintos beruházást jelent.

Különleges napirendként tárgyalták a Veránka-sziget hasznosításával kapcsolatos megyei szerepvállalást. A jelenleg állami tulajdonban lévő, Baja Megyei Jogú Város Önkormányzata vagyonkezelésében álló üdülő a művészvilágnak, alkotótáboroknak is otthont adó sziget jövőjéről, funkciójáról, feladatáról is beszéltek. A közgyűlés úgy döntött, hogy most nem tud részt vállalni az üdülő hasznosításában, de figyelemmel a terület különös értékére, az aktív turizmusban rejlő lehetőségekre, a vagyonkezelő kötelezettségeire, és a hasznosítás sajátosságaira, támogatni, segíteni kívánja azt a rendelkezésére álló eszközeivel.

A közgyűlésen több tájékoztatót is meghallgattak, így a Neumann János Egyetem munkájáról dr. habil Fülöp Tamás, az egyetem rektora beszélt. Amint azt hangsúlyozta, az egyetem folyamatosan egy komplex térségi szerepkörre törekszik. A rektor beszámolt az elmúlt időszak legfontosabb mérföldköveiről az egyetemet illetően.

Szó esett a
Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) valamint a TOP Plusz pályázatok előrehaladásáról is, amelyről Kicsiny László, a BKMFÜ ügyvezetője készített írásos tájékoztatót.

A Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács eddigi tevékenységéről és jövőbeli terveiről Grónay Andrea ügyvezető adott tájékoztatást. Kiemelte, hogy a fejlesztési tanácsban a jövőben várhatólag erősödni fog a Bács-Kiskun megyei jelenlét.

A Bács-Kiskun megyében működő civil szervezetek helyzetéről, a Bács-Kiskun megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ elmúlt évi tevékenységéről Molnár Elvira, szakmai vezetőtől hallhattak a jelenlévők. A szolgáltató központ hathatós segítséget jelent a civil közösségeknek. Amint azt a szakmai vezető elmondta, 2100 civil szervezetnek segítenek többek között eligazodni a pályázati kiírások között. Tájékoztatást nyújtanak a támogatási lehetőségekről, valamint egyénre szabott tanácsadást is végeznek.

A közgyűlést követően a hagyományok szerint Rideg László elnök és Németh Gábor polgármester fát ültettek a Faluház kertjében, majd a közgyűlés tagjai a tassi zsilipnél, és szomszédságában lévő vízi erőműnél tettek látogatást, amely erőmű Európában egyedülálló műszaki megoldással rendelkezik, hiszen visszafelé is tud működni.
                      

Kövessen minket a Facebookon is!